5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

nikolina tutić poroka Njena.si

Nikolinin mož ima dva otroka z drugo tekmovalko

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radodaren, ambiciozen, ohol, pragmatičen, kontraverzen, brez skrupulov … – Robert Golob

Deli na:
Radodaren, ambiciozen, ohol, pragmatičen, kontraverzen, brez skrupulov …  – Robert Golob

Podpis koalicijske pogodbe - Foto: Primož Lavre

Kakšen je petnajsti predsednik vlade samostojne Slovenije pred petinpetdesetimi leti rojeni Robert Golob?

Hoče biti je radodaren

»Če kdaj je po volitvah čas, da si velikodušen in radodaren.« Tako je razložil popuščanje SD in Levici – kar se na daleč pozna na rdeči (levo-socialdemokratski) barvi včeraj koalicijske pogodbe. Ko je bila LDS najmočnejša, to je po volitvah in Bajukovi vladi leta, 2000 so morali partnerji zgolj sprejeti to, ker jim je narekoval. Robert Golob (še) ni Janez Drnovšek. Pravi zmagovalec bo šele, ko bo za predsednika vlade izvoljen najpozneje leta 2026. 

Tudi samozavesten in ambiciozen, celo predrzen in ohol – vizionar

Oholo je napovedovati spremembo politične kulture. To je skoraj tako predrzno kot spremenit slovenski narodni značaj – kot so menda na Kocbekovo vztrajanje zapisali v ustanovnih točkah Osvobodilne fonte. Vizionar je bila že pri promoviranje zelene vizije, kot glasnik zelene preobrazbe v slovenski energetiki.

A je obenem tudi skrajno pragmatičen

Vsake pol leta bodo pregledali koalicijsko pogodbo in jo popravljali, je dejal ob njenem podpisu. »Želimo biti prilagodljivi glede na okoliščine.« Zoran Janković je bil menedžer precej drugačnega tipa od Roberta Goloba. Že med prvimi pogajanji s svojim bodočimi koalicijskimi partnerji, ki to niso postali, si je nakopal veliko sovražnikov. Poglejmo le, kako je Janković uporabil »Hojsovo« policijo, da je izpraznil Rog, in se tako dokopal do ekonomske vredne nepremičnine.

Brez skupulov

Napovedal je politiko, ki bo združevala ljudi. »Če to pomeni, da se bomo morali nekaterim politikom odpovedati, se jim bomo odpovedali. Na noben način pa ne bomo dovolili, da bi se razkol širil med ljudmi.«

(Ne)obvladovanje čustev

Njegov pogovor za N1 pred časom je sprožil pomisleke, da ne obvladuje čustev. Z zmago na volitvah so ti tupatam utemeljeni očitki umikajo nadzoru.   

Nonšalanten

Pripravlja zakon o omejevanju škodljivih posledic prejšnje vlade. Ob podpisi koalicijske pogodbe pa je izjavil: »Niti besede nisem namenil prejšnji vladi in je tudi ne bom. Nismo tukaj zato, da se izgovarjamo ali ukvarjamo s komer koli, temveč, da udejanjimo, kar smo ljudem obljubili.«

Če Robert Golob res ne bo omenjal in se izgovarjal na prejšnjo vlado in Janeza Janšo, bo res nekaj posebnega – čudežni predsednik vlade.