DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radodaren, ambiciozen, ohol, pragmatičen, kontraverzen, brez skrupulov … – Robert Golob

Deli na:
Radodaren, ambiciozen, ohol, pragmatičen, kontraverzen, brez skrupulov …  – Robert Golob

Podpis koalicijske pogodbe - Foto: Primož Lavre

Kakšen je petnajsti predsednik vlade samostojne Slovenije pred petinpetdesetimi leti rojeni Robert Golob?

Hoče biti je radodaren

»Če kdaj je po volitvah čas, da si velikodušen in radodaren.« Tako je razložil popuščanje SD in Levici – kar se na daleč pozna na rdeči (levo-socialdemokratski) barvi včeraj koalicijske pogodbe. Ko je bila LDS najmočnejša, to je po volitvah in Bajukovi vladi leta, 2000 so morali partnerji zgolj sprejeti to, ker jim je narekoval. Robert Golob (še) ni Janez Drnovšek. Pravi zmagovalec bo šele, ko bo za predsednika vlade izvoljen najpozneje leta 2026. 

Tudi samozavesten in ambiciozen, celo predrzen in ohol – vizionar

Oholo je napovedovati spremembo politične kulture. To je skoraj tako predrzno kot spremenit slovenski narodni značaj – kot so menda na Kocbekovo vztrajanje zapisali v ustanovnih točkah Osvobodilne fonte. Vizionar je bila že pri promoviranje zelene vizije, kot glasnik zelene preobrazbe v slovenski energetiki.

A je obenem tudi skrajno pragmatičen

Vsake pol leta bodo pregledali koalicijsko pogodbo in jo popravljali, je dejal ob njenem podpisu. »Želimo biti prilagodljivi glede na okoliščine.« Zoran Janković je bil menedžer precej drugačnega tipa od Roberta Goloba. Že med prvimi pogajanji s svojim bodočimi koalicijskimi partnerji, ki to niso postali, si je nakopal veliko sovražnikov. Poglejmo le, kako je Janković uporabil »Hojsovo« policijo, da je izpraznil Rog, in se tako dokopal do ekonomske vredne nepremičnine.

Brez skupulov

Napovedal je politiko, ki bo združevala ljudi. »Če to pomeni, da se bomo morali nekaterim politikom odpovedati, se jim bomo odpovedali. Na noben način pa ne bomo dovolili, da bi se razkol širil med ljudmi.«

(Ne)obvladovanje čustev

Njegov pogovor za N1 pred časom je sprožil pomisleke, da ne obvladuje čustev. Z zmago na volitvah so ti tupatam utemeljeni očitki umikajo nadzoru.   

Nonšalanten

Pripravlja zakon o omejevanju škodljivih posledic prejšnje vlade. Ob podpisi koalicijske pogodbe pa je izjavil: »Niti besede nisem namenil prejšnji vladi in je tudi ne bom. Nismo tukaj zato, da se izgovarjamo ali ukvarjamo s komer koli, temveč, da udejanjimo, kar smo ljudem obljubili.«

Če Robert Golob res ne bo omenjal in se izgovarjal na prejšnjo vlado in Janeza Janšo, bo res nekaj posebnega – čudežni predsednik vlade.