Donald Trump, Melania Trump, Barron Trump Svet24.si

Melania Trump v skrbeh za sina Barrona

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

15421X8933 Necenzurirano

Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kakšen 'norec'! Neverjetno, kaj uspeva Primožu ...

mina-pal, poročna-obleka Njena.si

Poroka na prvi pogled: Del oddaje tudi voditeljica...

klinec Ekipa24.si

Kakšna drama! Ema Klinec do zadnjega trepetala za...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija v Ljubljani ustavila protestnike, nekaj aretacij, vodni top v pripravljenosti (FOTO)

Deli na:
Policija v Ljubljani ustavila protestnike, nekaj aretacij, vodni top v pripravljenosti (FOTO)

Foto: Zajem zaslona

Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Zbirati so se začeli po 15. uri na Trgu republike, nato pa so se podali po ljubljanskih ulicah. Prišlo je tudi do več napetosti. Policija je na križišču Bleiweisove, Celovške in Gosposvetske ceste ustavila protestnike, na prizorišče je prispel tudi vodni top, ki si je "prislužil" ironičen aplavz protestnikov. Več ljudi je bilo pridržanih, ob aretaciji enega od protestnikov je bilo slišati glasno žvižganje in zmerjanje, a stopnjevanja napetosti ni bilo. Protest se je s temo premaknil v središče mesta, množica je se nekoliko zmanjšala.

Protestniki s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražajo nezadovoljstvo z omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter se zavzemajo proti prisili, represiji in za svobodo.

S Trga republike so se odpravili po Šubičevi čez Slovensko do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški, kjer pa jih je policija znova ustavila. Promet je oviran, med protestniki in policijo pa je prišlo tudi do nekaj napetosti. Policija je pripeljala v bližino protestnikov tudi vodni top in nato začela protestnike pozivati, da naj območje zapustijo, saj da je shod razpuščen.

Po tem se je del protestnikov z območja umaknil, del protestnikov pa vztraja.

Sicer pa je policija prisotna z različnimi enotami, med drugim s konjenico, nad Ljubljano kroži helikopter.


Med protestniki je bilo znova opaziti tudi predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je aktivno pozival na minule proteste, ki so se nato končali z izgredi. Danes je v izjavi za nekatere medije ocenil, da odgovornost za izgrede na zadnjem protestu minuli torek v veliki meri nosi policija. Sicer pa je pozval k mirnemu protestu.

K mirnemu in strpnemu izražanju mnenj je že pred protestom pozvala tudi policija. Na policijski upravi Ljubljana so opozorili, da shod ni prijavljen, zato ga varuje policija, ki bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem. Protestnike so pozvali, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v torek na vprašanje, ali bo policija ob morebitnih protestih zopet odreagirala z uporabo sile, dejal, da če bo nasilje znova eskaliralo, je verjetno prav, da policija odgovori tako, da to eskalacijo nasilja prepreči.

Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov ter še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil.

Pred dvema tednoma pa je množica ustavila promet na Celovški in celo na ljubljanski obvoznici. Policija je obakrat uporabila tudi vodni top in solzivec.