jamie liang Svet24.si

Policistka s krvjo zapečatila ljubezenski ...

cileueur, zahodna-java, indonezija, reševalna-akcija Svet24.si

Držali so se za roke … 11 otrok utonilo med ...

kokain, azori, zaseg Svet24.si

FOTO: Na jadrnici prevažala tone kokaina

janez jansa bobo Reporter.si

Janez Janša – čista esenca avtoritete (KOMENTAR)

20191021-00969174 Necenzurirano

Tomaž Barada skriva, kako je prišel do več sto ...

david krulcic Njena.si

Ljubezen po domače: David se je odločil za nov ...

sveca Ekipa24.si

Slovenski klub žaluje! Poslovil se je dolgoletni ...

Slovenija

Policija straži center Ljubljane: danes novi protesti?

Deli na:
Policija straži center Ljubljane: danes novi protesti?

Protest proti PCT v Ljubljani. - Foto: Primož Lavre

V luči nekaterih napovedi na družbenih omrežjih, ki kažejo, da bi tudi danes lahko prišlo do protestov v središču Ljubljane, je tudi danes policija okrepila prisotnost okoli parlamentarnega poslopja. Stranka Resni.ca sicer tokrat ni med tistimi, ki bi vabili na shod.

Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je že v torek zvečer za Odmeve dejal, da glede na zbrane informacije tudi danes pričakujejo neorganiziran shod in so nanj pripravljeni. Kot so za STA povedali na Policijski upravi Ljubljana, delujejo v skladu s pristojnostmi, med drugim izvajajo naloge varovanja DZ in bodo v primeru protestov skrbeli za javni red in mir.

Danes sicer še vedno velja sklep vlade, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.

Do omejitev je prišlo v času, ko v Sloveniji poteka vrh EU-Zahodni Balkan. Pozornost mednarodne javnosti so izkoristili tudi v stranki Resni.ca, ki so v torek kljub omejitvam organizirali proteste v središču Ljubljane. Ti so se znova sprevrgli v izgrede, policija je ukrepala z vodnim topom in solzivcem.


Na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali v času trajanja shoda. Po dosedanjih podatkih policije sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa naj bi bilo lažje poškodovanih.

Med pridržanimi je po navedbah stranke Resni.ca tudi njihov predsednik Zoran Stevanović. Stranka, ki je sicer pozivala na torkov protest, danes na svojih profilih ne vabi na proteste. So se pa nekateri pozivi k ponovnim protestom pojavili na nekaterih drugih profilih nasprotnikov vladnih omejevalnih ukrepov proti novemu koronavirusu.

Policija bo sicer torkove aktivnosti policistov ob protestih in varovanju najvišjih predstavnikov tujih držav pojasnila v popoldanski izjavi. Ob 14. uri jo bo podal Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Dogajanje je sprožilo odzive tudi v opoziciji, ki napoveduje sklic izredne seje glede kaosa v državi, politizaciji policije in prekomerni uporabe sile. Podrobnosti bodo v LMŠ, SD, Levici in SAB pojasnili v kratkem na novinarski konferenci.

Loading...