Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija o poškodovanju fotoreporterja Stojka: pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati namenov vsakega posameznika

Deli na:
Policija o poškodovanju fotoreporterja Stojka: pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati namenov vsakega posameznika

Fotograf Tone Stojko - Foto: Simon Stojko Falk

Po kritikah, da je policist med sredinim protestnim shodom poškodoval fotoreporterja Toneta Stojka, na PU Ljubljana pojasnjujejo, da so plinska sredstva uporabili po tistem, ko so razpustili shod, več oseb pa navodil policistov ni upoštevalo. Pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati namenov vsakega posameznika, so še dodali.

Stojko, ki demonstracije sistematično pokriva oz. dokumentira že več kot pol stoletja, je prepričan, da je šlo za nameren in premišljen ukrep policista, ki mu je usmeril curek solzivca naravnost v obraz, so v četrtek sporočili iz Aktiva fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije.

Na ljubljanski policijski upravi (PU) so danes pojasnili, da je policija razpustila javni shod, na katerem je bil množično kršen javni red in mir. "Poleg razpustitve shoda je policija večkrat tudi pozvala množico, da zapusti kraj, kar velja za vse prisotne na kraju. Prav tako so bili vsi opozorjeni, da se bo uporaba prisilnih sredstev stopnjevala, če ukazov, da se razidejo in prenehajo s kršitvami, ne bodo upoštevali," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker po navedbah policije več oseb ni upoštevalo teh ukazov, so policisti uporabili tudi plinska sredstva, med drugim sprej v tekoči obliki, ki so ga policisti uporabili zoper več oseb naenkrat. Z namenom, da ima kršitelj možnost prenehati kršitve in da se vse osebe, ki so se tam znašle naključno in niso del množice, ki krši javni red in mir, lahko razidejo, se policisti pri taki uporabi prisilnih sredstev večkrat ponovijo ukaz, naj se množica razide in kaj sledi, če tega ne bodo upoštevali.

"Treba je razumeti, da pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju," so dodali.



Policisti uporabljajo vsa prisilna sredstva sorazmerno in skladno s predpisi, po vsaki uporabi prisilnih sredstev pa tudi preverjajo, ali so jih policisti uporabili strokovno in zakonito. Vsak, ki je v kakršnemkoli postopku s policisti, pa ima tudi možnost uporabiti vsa zakonita pravna sredstva.

Po oceni policije so bili stiki policistov z novinarji v vseh dosedanjih kontaktih vedno spoštljivi in strokovni, prav tako pa niso policisti nikoli preprečevali opravljanja novinarskega poklica. "Če policist v podobnih situacijah prepozna, da gre za novinarja že na prvi pogled, jih le opozori na lastno varnost ter da se pri opravljanju svojega dela umaknejo na varno razdaljo in tako omogočijo uspešno interveniranje policistov," so zapisali.

Kot so napovedali, si bodo v policiji še naprej prizadevali za korektno sodelovanje z novinarji, fotoreporterji in snemalci, kar da so v preteklosti tudi že večkrat dokazali.

Na sredinih protestih v središču Ljubljane, na katerih so zbrani izražali nasprotovanje širjenju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT) je bilo sicer prisotnih več novinarskih ekip, ki so novinarsko pokrivale dogodek, obenem pa se umikale predmetom in granitnim kockam, ki so jih metali izgredniki na eni ter solzivcu in curkom vodnega topa, s katerima je proti izgrednikom ukrepala policija na drugi strani. V dogajanju je bilo poškodovanih sedem policistov, policija pa je pridržala devet ljudi.