Revija Reporter
Slovenija

Še en odstop: Peter Vrisk ni več prvi nadzornik Deželne banke Slovenije

Igor Kršinar

27. jan. 2020 14:35 Osveženo: 14:38 / 27. 1. 2020

Deli na:

Peter Vrisk ni več prvi nadzornik Deželne banke Slovenije

Primož Lavre

Na današnji seji nadzornega sveta Deželne banke Slovenije je protestno odstopil njegov prvi mož Peter Vrisk. Kot je izjavil, ravnanja drugih dveh večjih lastnikov, Skupine Prva in KD Group, »ki imata očitno povsem drugačne, sebi lastne namene z Deželno banko Slovenije, onemogočajo in ovirajo resno delo nadzornega sveta.«

Zelo nekorektno ocenjuje tudi delo Banke Slovenije, ki vseskozi preiskuje in preverja ustreznost zadružnih predstavnikov v nadzornem svetu banke: »Preostalih dveh večjih lastnikov v banki Skupino Prva in KD Group, ki vseskozi delujeta usklajeno, in primernosti njihovih predstavnikov v nadzornem svetu, kljub številnim opozorilom, ne preveri.«

Vrisk še poudarja, da si »nacionalni regulator dovoli širjenje strogo zaupnih poslovnih in osebnih informacij v medije, ki jih povzema novinarka, ki je na skupščini Deželne banke Slovenije zastopala interese Skupine Prva. V teh okoliščinah ne morem ščititi interesov banke in zagotavljati poštenega in korektnega dela v nadzornem svetu.«

Kot smo pred časom pisali v Reporterju se v Deželni banki že več mesecev odvija boj za prevlado med KD Group in Prvo Group na eni strani ter kmečkimi zadružniki (Zadružna zveza, Kapitalska zadruga, Kmečki glas) na drugi strani. KD in Prva imata skupaj 57 odstotkov deleža v tej banki, Vrisk pa je užival podporo kmečkih zadružnikov.

Težave so se začele, ker banka ni mogla odplačati vseh posojil, ki so jih najeli za dokapitalizacijo leta 2007, ko je ključne odločitve v banki sprejemala KD Group. Od 17 milijonov evrov kredita je ostalo devet milijonov evrov dolga, zato so bili prisiljeni podati delež v banki.

Vrisk je »prijateljskega« kupca našel v družbah, ki jih obvladuje Alenka Žnidaršič Kranjc, a že kmalu se je izkazalo, da ima slednja z banko svoje načrte, ki pa bi s finančnim izčrpavanjem povsem uničili banko.

Kranjčeva je že večkrat skušala strmoglaviti Vriska, ki se bi mu sicer mandat iztekel že čez nekaj mesecev.

IZJAVA PETRA VRISKA O ODSTOPU IZ NADZORNEGA SVETA DEŽELNE BANKE SLOVENIJE

Ljubljana, 27. januar 2020

Protestno odstopam kot član nadzornega sveta DBS

Na današnji seji nadzornega sveta Deželne banke Slovenije sem se odločil, da protestno odstopim kot član nadzornega sveta Deželne banke Slovenije. Ravnanja drugih dveh večjih lastnikov Skupine Prva in KD Group, ki imata očitno povsem drugačne, sebi lastne namene z Deželno banko Slovenije, onemogočajo in ovirajo resno delo nadzornega sveta. Zelo nekorektno ocenjujem tudi delo Banke Slovenije, ki vseskozi preiskuje in preverja ustreznost zadružnih predstavnikov v nadzornem svetu banke. Preostalih dveh večjih lastnikov v banki Skupino Prva in KD Group, ki vseskozi delujeta usklajeno, in primernosti njihovih predstavnikov v nadzornem svetu, kljub številnim opozorilom, ne preveri.

Obenem pa si nacionalni regulator dovoli širjenje strogo zaupnih poslovnih in osebnih informacij v medije, ki jih povzema novinarka, ki je na skupščini Deželne banke Slovenije zastopala interese Skupine Prva. V teh okoliščinah ne morem ščititi interesov banke in zagotavljati poštenega in korektnega dela v nadzornem svetu.

Kot član nadzornega sveta banke, v katerega sem bil predlagan s strani zadrug, sem si vseskozi prizadeval za razvoj in pošteno poslovanje banke. V 12 letih smo banko brez državne pomoči uspešno sanirali in danes smo edina banka v slovenski lasti z dobrim poslovnim rezultatom, ki je ostala na podeželju in se ni umaknila kot številne druge banke. Njeno vlogo in pomen bi morala videti tudi država.

Zahteve po izvajanju številnih revizij s strani pristranskih revizorjev povezanih s Skupino Prva, nenehna medijska blatenja tako mene kot člana nadzornega sveta banke in zadrug, ki so lastnice Deželne banke Slovenije, da smo neprimerni kot lastniki in upravljalci banke, s strani lastnikov Skupine Prva in KD Group, škodijo poslovanju banke in krepijo nezaupanje komitentov banke.

Regulator in pristojne inštitucije bi morale pretehtati vse okoliščine in opravljeno delo doslej, ne pa slediti poskusom manipulacij zgoraj omenjenih lastnikov in s svojim ravnanjem podpirati takšne metode delovanja. Odstopam, ker ne podpiram takega ravnanja lastnikov in pristojnih organov, saj mi onemogočajo pošteno in korektno delo v interesu banke.

Peter Vrisk