pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogovor z Damjanom Medvedom: »Ali Vrisk SLS prodaja SMC?«

Deli na:
Pogovor z Damjanom Medvedom: »Ali Vrisk SLS prodaja SMC?«

Foto: SLS

Damjan Medved je bil na zadnjem kongresu SLS kandidat za predsednika stranke, kjer ga je premagal Marko Zidanšek - V kratkem pogovoru pojasnjuje ozadja v času njegove kandidature in kako mu je Peter Vrisk ponujal svojo podporo pod pogojem, če mu čez pol leta prepustil stranko, da bi jo lahko združil z SMC - Ta naj bi bila zainteresirana za SLS zaradi njene lokalne infrastrukture, župani iz SLS pa bi imeli s tem odprta vrata do ministrstev.

Bili ste tudi priča, fizičnega spopada med Markom Zidanškom in Marjanom Podobnikom na kongresu Nove generacije SLS, kako gledate na izključitev Marjana Podobnika, ki se je zgodila v ponedeljek?

Za prepir sta potrebna vedno dva in če je stranka izključila g Podobnika, bi morala tudi g. Zidanška, saj ni nič manj odgovoren za prepir kot g. Podobnik. Prav tako sta oba uporabila fizično silo. V normalnih zahodnih političnih strankah se ne izključijo člani, ampak morajo odstopit od svojih funkcij. Te navade prihajajo iz Balkana, kjer je pač treba uničit predhodnike, zato da lahko novi kralj dela, kar hoče. Že nekdanji predsednik g. Žerjav je imel voljo izključevat člane SLS. Pa se to ni dobro končalo, saj smo prav zaradi izključitev članov po mojem mnenju izpadli iz parlamenta.

Pa se ne bojite, da boste naslednji na vrsti za izključitev, ker ste to izjavili? 

Ko je prišlo do tega fizičnega spopada na kongresu podmladka, sem poklical vse tri podpredsednike, predsednika glavnega odbora, evropskega poslanca in jim povedal, da ne želim delati škode stranki, ampak da to, kar sem videl na kongresu Nove generacije, presega moje zaupanje v delovanje stranke. Ker vem, da odgovorna ne bosta odstopila in s tem prevzela odgovornost za svoja dejanja, ne bom plačal članarine in s tem bom prenehal biti član stranke SLS, saj ne želim delati negativne kampanje za svojo stranko z izstopno izjavo. Tako, da sedaj, če gledamo po statutu, nisem več član SLS, saj nisem plačal članarine in me ne morejo izključit iz stranke. Zato se ne bojim izključitve, saj pravno gledano ta ni mogoča. Možno je da me bodo hoteli prizadet s tem, da bodo Novi generaciji naročili, naj mi odvzame častno članstvo. Kajti Nova generacija je v mojem srcu.

Leta 1998 ste postali predsednik Mladih SLS. Tedaj ste bili SLS v vladi z dr. Janezom Drnovškom. Kako ste tedaj kot mladinec gledali na to vlado, ki jo vsi na desni strani imenujejo za izdajo SLS?

Če se jaz pravilno spomnim, je SLS imel 1996 imela svojega mandatarja za predsednika vlade in to je bil g. Marjan Podobnik, ki pa ni postal predsednik vlade, ker se je g. Ciril Pucko, ki je kandidiral na listi SKD, prodal LDS. Tako da SLS ni izdal desnice. To je bila trditev Janeza Janše, saj je s to trditvijo prevzel primat na desni strani kot edini pravi desničar. SLS pa te trditve ni nikoli znala pravilno obrazložit v javnosti. 
Po prodaji g. Pucka sta bili v SLS dve struji, eno je vodil dr. Franc Zagožen, ki je bil proti temu, da se gre v vlado, pa je bil kasneje z strani Janeza Janše tudi obtožen, da je levičar, na drugi strani pa Marjan Podobnik, ki je bil za to, da se gre v vlado. Moj pogled na vlado Drnovšek - Podobnik je, da je to bila najbolj produktivna vlada po Demosu do danes, saj je pripeljala Slovenijo iz gospodarske krize in jo zelo dobro pripravila na vstop v EU. Če se pravilno spomnim, je SLS dobila največ glasov prav zaradi tega, ker je prejšnja vlada LDS-SKD skoraj uničila Slovensko gospodarstvo (propad Litostroja, TAM-a, Metalne). Leta 2000, ko pa je ta vlada končala delo, še ni bilo slovenskih tajkunov, slovenska podjetja so bila v slovenski lasti, banke niso bile prezadolžene, leta 1996 je bila zadolžitev države 3,3 milijarde, leta 2000 pa 4,7 milijarde, torej smo se v štirih letih zadolžili za milijardo in 400 milijonov in popeljali državo iz gospodarske krize. Sedaj smo dolžni več kot 25 milijard. Letos pa je bil razglašen za najboljšega finančnega ministra Slovenec, ki se je vsako leto svojega mandata zadolžil za tako vsoto. Pa naj zdaj kdo razume to logiko, jaz je ne. SLS takrat ni bila samo usmerjena gospodarsko, ampak tudi socialno, lokalno. Ljudje na žalost pozabljajo dobre stvari, ampak vsakdo, ki ima državno penzijo, se lahko zato zahvali ge. Jerebovi, ki je vztrajala, da ima vsak državljan pravico do penzije, saj smo vsi državljani. Slovensko podeželje ne bi nikoli imelo tako urejene infrastrukture, če ne bi bilo SLS, zato pa smo imeli toliko županov, danes bi bili kmetje povsem v drugačnem položaju, če ne bi imeli dveh sposobnih ljudi za kmetijstvo in to sta bila minister za kmetijstvo g. Ciril Smrkolj in državni sekretar g. Franci But. Edini do sedaj smo bili, ki smo zahtevali posebno ministrstvo za malo gospodarstvo, ki se je prav v tem času najboljše razvilo.
Tako da z mojega stališča je SLS bila najbolj državotvorna stranka do leta 2000 v Sloveniji. Saj tudi leta 1993 je bila edina stranka Demosa, ki je verjela v Demos in ga ni rušila. Leta 1996, ko je bila najhujša kriza v državi na gospodarskem področju, pa prevzela svoj del križa, kljub temu da je bila izdana z strani g. Pucka in si je zaslužila mandatarja, ampak je vseeno vstopila v vlado, saj je razumela, da je država pred osebnimi zamerami, popeljala skupaj z LDS državo iz krize na zelo dobro pot v EU. Najlažja primerjava je tale: kdorkoli je šel leta 2000 na Češko ali Poljsko, je videl ogromno prednost Slovenije na področju infrastrukture in gospodarstva pred tema dvema državama, te prednosti danes ni več.

Torej pa vašem mnenju sta bili na gospodarskem področju najboljši stranki LDS in SLS. Zanimivo pa je to, da nobene od teh dveh strank ni več v parlamentu, ena celo več ne obstaja. Torej volivci si ne delijo vašega mnenja?

Po letu 2000 je prišlo do sprememb znotraj SLS in LDS. Obe stranki nista imele več istega liderja in sta začeli stagnirat. Danes je namesto LDS SMC, namesto SLS pa se danes pojavljalo nove stranke od Kanglerja do Primca. Upam da bo ena od teh dveh nastala prava naslednica stare SLS in popeljala državo iz gospodarske in moralne krize. 

Z g. Primcem sta oba častna člana Nove generacije, saj sta ob združitvi SLS SKD sodelovala pri združitvi podmladkov v Novo generacijo. Tudi takrat se je zgodil incident z nasiljem, ko je prihajalo do združitve. Kako se pa je takrat končala združitev in ali so bile posledice za akterje nasilja?

Ob združitvi SLS SKD je bilo v sporazumu napisano, da predsednik združenega podmladka prihaja z strani SKD. Ko so imeli mladi SKD kongres, na katerem so se dogovarjali, kdo bo predsednik, so se med sabo stepli, tako da so enega celo peljali v bolnico. Tedaj so morali vsi akterji tega incidenta odstopit. Midva s Primcem pa sva to pomagala umirit. Zato so naju proglasili za častna člana Nove generacije.

Nova generacija vas je tudi prva podprla pri vaši kandidaturi za predsednika SLS. Kako pa gledate na tisti čas sedaj in zakaj po vašem mnenju niste bili izvoljeni?

Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so imeli zaupanje v mene in mi dali podporo. Ko so bile zadnje volitve sem bil vodja volilnega štaba Andreja Napasta v mojem volilnem okraju. Dosegli smo enega najboljših rezultatov v državi z strani SLS, kljub temu da nismo imeli najboljšega volilnega okraja v enoti. Mladinci so s svojima dvema kandidatoma imeli 2. in 4. najboljši rezultat v državi. Ko smo se med sabo pogovarjali, smo bili zelo razočarani in smo hoteli spremembo znotraj stranke, tako da smo se skupaj odločili, da bomo imeli kandidata za predsednika stranke. Prvič, da je imela Nova generacija svojega kandidata. Ko smo se pogovarjali, kdo bi z naše strani kandidiral z naše strani je bilo več kandidatov, od Roka Ravnikarja do Jasmine Opec. Na kraju smo se odločili, da bom jaz kandiral. Imeli smo dve močni struji proti sebi in to sta bila Vriskova in Podobnikova struja. Vriskova struja je imela za kandidata Zidanška, Podobnikova pa Jelševarja. Najbolj smešen pri kandidaturah je bil Janez Tomšič, ki je bil tudi glavni eksekutor pri izključitvah iz SLS. Kandidaturo je prinesel pet minut pred polnočjo, zjutraj ob sedmih pa jo je moral že umaknit, ko so na njega pritisnili s strani Zidanška in Bogoviča. Nato so Podobnikovi dečki pritisnili na Zidanška preko medijev, da je odstopil od kandidature. V tistem času je naše mlade poklical Vrisk za sestanek, na katerega sem pristal. Srečali smo se na Ptuju. Pogoj za njegovo podporo je bil, da čez pol leta odstopim in njemu prepustim stranko, da jo lahko združi z SMC, saj je bila SMC zainteresirana za SLS, zaradi njene lokalne infrastrukture, naši župani pa tudi, saj bi imeli s tem odprta vrata do ministrstev. Seveda na to nisem pristal, saj še danes verjamem, da lahko SLS brez problemov samostojno preživi, če le zna združit svoje vrste in pozabi na medsebojne zamere. 
Nato se je pač zgodil medijski linč nad mano, kar osebno nisem bil presenečen, saj sem to že dostikrat videl pri naših članih SLS, kako so jih mediji linčali. Podobnik pa je imel drugačen cilj, saj je hotel sam postat predsednik na dan volitev, vendar so mu to preprečili mediji. Na samem kongresu je prišlo prvič do poenotenja med Podobnikovo in Vriskovo strujo in s tem do izvolitve g. Zidanška za predsednika SLS. Boža Grešovnik mi je takole nekako odgovorila, zakaj nisem bil izvoljen: Damjan, bil si boljši od njega, ampak na žalost pač nisi bil predsednik nadzornega sveta TEŠ-a in zato nisi imel šans proti njemu. Torej, če bi delal tako imenovane kravje kupčije, bi bil izvoljen, ker pa sem želel, da SLS ostane na svojih nogah, pač nisem imel šanse. Če gledam nazaj, mi ni žal, da sem kandidiral, saj sem spoznal resnični svet političnih igric v Sloveniji.

Ali je po vašem združitev SLS z SMC oz. bolje rečeno njena pripojitev SMC še aktualna.

To vprašanje postavite predsedniku stranke Zidanšku!

Kako pa gledate na  prihodnost SLS in desnice?

G. Zidanšku in njegovi ekipi želim vse najboljše, saj v srcu želim da bi bila SLS uspešna stranka, vendar mi glava govori drugače, zato tudi nisem plačal članarine. Slovenska desnica pa ima na žalost toliko zamer med sabo, da resno računat, da bo na naslednjih volitvah prevzela oblast, ni računat. Saj če tudi bo dobila večino glasov, bodo eni rajši odšli k levici, kot da bi delali z Janezom Janšo, brez katerega ne more bit desne vlade. To sta že nakazali NSI in SLS. Saj za državo ni pomembno, ali bo zmagala desnica, ampak ali bo kdo to državo popeljal iz gospodarske in moralne krize in ne to na tak način, da se vsako leto zadolžimo za več kot milijardo. Vprašanje časa je, kdaj  nam bodo banke rekle: ne morete se več sposojat denarja, ampak morate tudi dolgove vrnit. 
Torej sedaj je glavno vprašanje, ali bo uspelo komu iz nove generacije politikov prepričat ljudi, da tako ne gre več naprej, ker osebno ne verjamem, da kdor kmetijo zapravi, da jo je sposoben rešit. In naši politiki sedanji so našo državo zapravili, zato nujno rabimo novo generacijo politikov, ki bodo to zapravljeno državo rešili.