sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogorišče osnovne šole v Kočevju že očistili, pouk predvidoma v sredo

Deli na:
Pogorišče osnovne šole v Kočevju že očistili, pouk predvidoma v sredo

Foto: Bobo

Vrata Osnovne šole Stara Cerkev v občini Kočevje, ki jo je v nedeljo uničil požar, predvidoma vsaj do srede ostajajo zaprta. Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča so pogorišče že očistili, zdaj pa ga bodo zavarovali z zaščitnimi ograjami. Šolo bodo danes obiskali tudi predstavniki ministrstva za izobraževanje, pristojni za investicije.

Škode naj bi bilo po prvih ocenah za vsaj 1,5 milijona evrov, vendar bo lahko ta na koncu tudi višja, je danes za STA pojasnil Prebilič. Gasilci so namreč temeljito zalili tudi tisti del objekta, ki ni gorel. S tem so namreč preprečili širjenje požara.

Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljava, kar bo treba sanirati, meni kočevski župan. Kot je pojasnil, je težko oceniti, kakšna bo posredna škoda, saj ni še znano, ali bo treba objekt porušiti in na novo zgraditi. V tem primeru bodo po njegovem mnenju stroški sanacije višji od zdaj ocenjene škode.

S predstavniki direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje se bodo danes pogovorili, na kakšen način se bodo lotili sanacije objekta. "Po zakonu je lokalna skupnost tista, ki bo morala voditi investicijo, je pa prav, vsaj tako sva se strinjala z ministrom Pikalom, da poleg stopi tudi država," je pojasnil Prebilič.


Župan se bo z ravnateljico šole Sonjo Veber pogovoril o nadaljevanju pouka. Najverjetneje bo mogoče v sredo nadaljevati s poukom v nepoškodovanih učilnicah, več pa bo znanega popoldne.

Požar je šolo zajel v nedeljo nekaj po 3. uri zjutraj. Gasilo ga je devet prostovoljnih gasilskih društev, v času največjega ognja je sodelovalo 90 gasilcev. Požar je v celoti uničil enajst učilnic ter streho, medtem ko so zbornica, knjižnica, tajništva, računovodstvo, prostori svetovalne službe ter štiri učilnice ostale cele. Tako je nepoškodovana tudi dokumentacija, tako da bodo otroci čez dva tedna, ob koncu šolskega leta dobili spričevala z ocenami, je za STA v nedeljo povedala ravnateljica.

Otroci bodo vsaj danes ostali doma, nato pa bodo presodili, ali bodo prostore, ki jih požar sicer ni poškodoval, dovolj prezračeni, da bodo lahko izvajali pouk, je dodala. Trenutno po njenih besedah v šoli še vedno izjemno smrdi, prav tako so ostali brez elektrike, vode in sanitarij.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je zvečer obiskal pogorišče, je izpostavil pomembnost čimprejšnje obnove objekta. Kot je za STA povedal minister, je največji problem, kako zaključiti šolsko leto. O organizaciji pouka se bodo dogovorili danes na direktoratu za osnovno šolo. Za pomoč pri sanaciji pa bo treba vlado zaprositi za sredstva iz proračunske rezerve.