Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Slovenija

Pogojna kazen za vzgojiteljico z Obale, obtoženo zlorabljanja otrok

Deli na:
Pogojna kazen za vzgojiteljico z Obale, obtoženo zlorabljanja otrok

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Koprsko okrožno sodišče je nekdanjo vzgojiteljico vrtca v Hrvatinih Franko Kovačič spoznalo za krivo kaznivega dejanja nasilništva in ji zanj izreklo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let ter varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica vzgojiteljice. Obtoženko je sodišče obenem oprostilo obtožb o surovem ravnanju z otroki.

Tožilstvo je sicer Kovačičevi očitalo storitev skupno 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja nad prav toliko otroki ter sodišču predlagalo enotno kazen dveh let zapora, ki naj jo prestane z družbeno koristnim delom.

Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Darja Srabotič, je sodišče vezano na obtožnico, ki je Kovačičevi očitalo storitev kaznivih dejanj med letoma 2012 in 2015, tako da ni moglo upoštevati primerov, ki naj bi se zgodili v letu 2011.

Za preostale primere je sodišče Kovačičevo oprostilo 12 primerov domnevno surovega ravnanja. Kot je zatrdila Srabotičeva, je bil predkazenski postopek v tem primeru izpeljan na neprofesionalen način, saj so izjave "vlekli" iz otrok, in je zato postopek neverodostojen. Poleg tega z otroki ni bil opravljen forenzični intervju s strani kliničnega psihologa, zato sodišče izjav otrok ni štelo za verodostojne.Je pa sodišče za verodostojne štelo izjave sodelavk Kovačičeve in ni verjelo tezi obtoženke, da se je proti njej vršila zarota. Sicer pa gre pri očitkih o surovem ravnanju za hujšo klasifikacijo kot pri kaznivem dejanju grobega ravnanja, zato je treba obravnavati vsak primer posebej. Po mnenju sodišča pa v dokaznem postopku niso bili izpolnjeni znaki, zahtevani za opredelitev dejanja surovega ravnanja.

Nasprotno je sodišče ugotovilo, da so bili v treh primerih izpolnjeni znaki kaznivega dejanja nasilništva. Zanje je Srabotičeva za obtoženko izrekla pogojno obsodbo, saj verjame, da bo to vplivalo na to, da Kovačičeva ravnanj ne bo ponovila. Zaradi zlorabe vzgojiteljskega poklica in ker tekom postopka ni pokazala potrebne kritičnosti do svojih ravnanj, pa je sodišče obtoženki izreklo tudi prepoved opravljanja poklica vzgojiteljice.

Sodba še ni pravnomočna. Kovačičeva se razglasitve sodbe ni udeležila, njena zagovornica Brankica Savić pa je že napovedala pritožbo.

loading...
Loading...