ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Slovenija

Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

Deli na:
Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

leon rupnik - Foto: Wikimedia

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo vojaškega sodišča, ki je leta 1946 na smrt obsodilo domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

Vojaško sodišče je 30. avgusta 1946 Leona Rupnika zaradi izdaje in sodelovanja z  okupatorjem obsodilo na smrt. Septembra 1946 so Rupnika ustrelili na strelišču pod ljubljanskim Golovcem. Vrhovno sodišče je zdaj odločilo, da sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, zato je sodbo razveljavilo, poroča spletni Dnevnik.

Neuradno naj bi Rupnikov potomec na vrhovno sodišče podal zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdil, da je vojaško sodišče med sojenjem generalu zakrivilo več kršitev. Med drugim sodba naj ne bi bila ustrezno obrazložena, v njej tudi niso bila pravilno opredeljena očitana dejanja, Rupniku pa naj bi bila kršena še pravica do obrambe.

Vrhovno sodišče se je z zahtevo deloma strinjalo in sodbo je razveljavilo ter primer vrnilo na ljubljansko okrožno sodišče. Podobno se je zgodilo že pred leti v primeru obsodbe nekdanjega ljubljanskega škofa Grigorija Rožmana – po razveljavitvi sodbe in vrnitvi primera na prvo stopnjo je tedaj je tožilstvo samo umaknilo obtožnico.

Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

loading...
Loading...