vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

Deli na:
Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

leon rupnik - Foto: Wikimedia

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo vojaškega sodišča, ki je leta 1946 na smrt obsodilo domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

Vojaško sodišče je 30. avgusta 1946 Leona Rupnika zaradi izdaje in sodelovanja z  okupatorjem obsodilo na smrt. Septembra 1946 so Rupnika ustrelili na strelišču pod ljubljanskim Golovcem. Vrhovno sodišče je zdaj odločilo, da sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, zato je sodbo razveljavilo, poroča spletni Dnevnik.

Neuradno naj bi Rupnikov potomec na vrhovno sodišče podal zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdil, da je vojaško sodišče med sojenjem generalu zakrivilo več kršitev. Med drugim sodba naj ne bi bila ustrezno obrazložena, v njej tudi niso bila pravilno opredeljena očitana dejanja, Rupniku pa naj bi bila kršena še pravica do obrambe.

Vrhovno sodišče se je z zahtevo deloma strinjalo in sodbo je razveljavilo ter primer vrnilo na ljubljansko okrožno sodišče. Podobno se je zgodilo že pred leti v primeru obsodbe nekdanjega ljubljanskega škofa Grigorija Rožmana – po razveljavitvi sodbe in vrnitvi primera na prvo stopnjo je tedaj je tožilstvo samo umaknilo obtožnico.

Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

Loading...