Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

Deli na:
Vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo domobranskega generala: Vesna Žalik poročevalka v petčlanskem senatu, predsednik pa Branko Masleša

leon rupnik - Foto: Wikimedia

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo vojaškega sodišča, ki je leta 1946 na smrt obsodilo domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.

Vojaško sodišče je 30. avgusta 1946 Leona Rupnika zaradi izdaje in sodelovanja z  okupatorjem obsodilo na smrt. Septembra 1946 so Rupnika ustrelili na strelišču pod ljubljanskim Golovcem. Vrhovno sodišče je zdaj odločilo, da sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, zato je sodbo razveljavilo, poroča spletni Dnevnik.

Neuradno naj bi Rupnikov potomec na vrhovno sodišče podal zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdil, da je vojaško sodišče med sojenjem generalu zakrivilo več kršitev. Med drugim sodba naj ne bi bila ustrezno obrazložena, v njej tudi niso bila pravilno opredeljena očitana dejanja, Rupniku pa naj bi bila kršena še pravica do obrambe.

Vrhovno sodišče se je z zahtevo deloma strinjalo in sodbo je razveljavilo ter primer vrnilo na ljubljansko okrožno sodišče. Podobno se je zgodilo že pred leti v primeru obsodbe nekdanjega ljubljanskega škofa Grigorija Rožmana – po razveljavitvi sodbe in vrnitvi primera na prvo stopnjo je tedaj je tožilstvo samo umaknilo obtožnico.

Poročevalka v petčlanskem senatu vrhovnega sodišča je bila Vesna Žalik, predsednik pa Branko Masleša.