stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte, kako Tina Gaber brani nutrije, ki jih hočejo v Ljubljani postreliti (VIDEO)

Deli na:
Poglejte, kako Tina Gaber brani nutrije, ki jih hočejo v Ljubljani postreliti (VIDEO)

Tina Gaber s prijateljicama ob Ljubljanici - Foto: Instagram

Na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje se obeta izlov nutrij, ki naj bi se namnožile v tolikšni meri, da že povzročajo škodo. Gre za invazivno vrsto, iztrebljanje nutrije utemeljuje Janez Kastelic, direktor zavoda Krajinski park Ljubljansko barje, živalim pa je v bran stopila Tina Gaber, partnerka predsednika vlade Roberta Goloba, ki poziva k podpisu peticije proti poboju nutrij.

»Omejevanje in iztrebljanje nutrije je v izvedbeni uredbi EU (2016), ker je invazivna tujerodna vrsta in so podobni ukrepi predvideni v vseh državah. Povsem napačno je prepričanje, da smo se za obsežen odvzem živali z Ljubljanskega barja odločili zaradi poškodb na neki turistični ladjici na Ljubljanici,« je ukrep za portal Siol branil Kastelec.

Nutrije so veliki glodalci iz Južne Amerike, ki so bili v Evropo in tudi v Slovenijo pripeljani zaradi gojenja na farmah za krzno, iz katerih so ali pobegnile ali bile izpuščene. V okolici Ljubljane so jih na prostosti prvič opazili v tridesetih letih prejšnjega stoletja, do danes pa so se tako namnožile, da so jih polni bregovi Ljubljanice in drugih voda na Ljubljanskem barju.


Živali v Sloveniji nimajo naravnega sovražnika, hrane pa imajo na pretek. Na ljubljanski Špici, stičišču Ljubljanice in Gruberjevega prekopa, jih kar mrgoli in nobenega strahu nimajo pred ljudmi, ki jih tudi pridno hranijo. Na barju se zaradi njih pritožujejo kmetje, ki jim povzročajo veliko škodo na poljščinah, pred kratkim pa so obglodale plavajoče hiške na Ljubljanici.

Nutrij naj bi bilo pri nas že toliko, da je njihovo iztrebljanje nujno, trdijo strokovnjaki. »Zaskrbljujoč pa je predvsem njen disperzijski potencial, saj osvaja vedno nova območja. Redni lovski napor preprosto ne zadošča več,« je za portal N1 povedal Matija Stergar z Zavoda za gozdove Slovenije. Lov nanje je sicer brez omejitev dovoljen vse leto, a za lovce niso posebej zanimiva trofeja. Nutrij naj bi se zdaj lotili tudi s pastmi živolovkami, ki veljajo za najučinkovitejše sredstvo za obvladovanje populacije te vrste.

Za nutrije so se po napovedi izlova zavzeli številni ljubitelji živali, ki trdijo, da ne gre za škodljivo vrsto. Izstopa Tina Gaber, partnerka premierja Goloba, ki je na instagramu objavilo video, v katerem na bregu Ljubljanice hrani in boža nutrije, zraven pa je objavila daljši zapis, ki si ga je sposodila od Gregorja Vrhovnika. Pozvala je tudi k podpisu peticije proti pomoru nutrij.