Revija Reporter
Slovenija

Šef lovcev o očitkih Tine Gaber, da je iztrebljanje nutrij koruptivno: Težko komentiram neumne izjave

M. M.
22 1.597

26. jul. 2023 14:14 Osveženo: 14:19 / 26. 7. 2023

Deli na:

Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije

Saso Svigelj

Na očitke premierjeve partnerke Tine Gaber, da izlov nutrij smrdi po korupciji, sta se za Svet24TV odzvala direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic in predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač.

Gabrova je včeraj na družbenih omrežjih objavila video, v katerem je napadla dr. Huberta Potočnika z Biotehniške fakultete in mu očitala korupcijo – kot dokaz pa je navajala strokovno študijo o problematiki nutrije v Krajinskem parku Ljubljansko barje, katere pripravo je vodil Potočnik.

Po poslušanju videa ne moremo komentirati izjavi in trditev, ker so presplošne in prepavšalne, je o obtožbah Tine Gaber za Svet24TV dejal Janez Kastelic.

»Trditev o pol milijona so stroški celotnega financiranja in če se gre pogledati v strokovno študijo, to ni direkten strošek izlova, ampak vseh spremljajočih aktivnosti, vključno s predvidenimi monitoringi učinkovitosti in ostalih spremljajočih dejavnosti, ki morajo biti, da se preverja ugotavlja uspešnost omejevanje oziroma širjenja te vrste,« dodaja Kastelic.

Manj diplomatski je bil predsednik Lovske zveze Slovenije Bradač, ki na vprašanje, kako komentira izjavo Tine Gaber, da je predvideni izlov nutrij korupcijsko dejanje, v katero je vpletena tudi Lovska Zveza Slovenije, dejal: »Težko komentiram neumne izjave.«

»Najprej moramo vedeti, kaj korupcija sploh je, zavedati pa se moramo tudi, da je Evropska unija že pred časom sprejela direktivo in dala usmeritve državah, kaj morajo narediti na področju invazivnih vrst. To naj država naredi, nas lovce pa naj pri miru pustijo, bomo pač pomagali, kjer bo treba pomagati, zagotovo pa ne bomo storili nobenega koruptivnega dejanja,« pravi Bradač.

O plačilu za lovce, ki bi sodelovali pri izlovu nutrija, pa dodaja: »Trenutno se je vse umaknilo, zadeva je v rokah krajinskega parka, treba bo vprašati ministrstvo za naravne vire.«