Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogajalci parafirali Jankovićevo koalicijsko pogodbo

Deli na:
Pogajalci parafirali Jankovićevo koalicijsko pogodbo

Foto: Bobo

Vodje pogajalskih skupin Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS so danes parafirale besedilo osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je pripravila Pozitivna Slovenija, je po pogovorih povedal predsednik slednje Zoran Janković. Kljub temu nekatera vprašanja ostajajo odprta, tako da je podpora besedilu odvisna od organov posameznih strank.

V DZ so se pred približno pol ure končala pogajanja o čistopisu koalicijske pogodbe, ki so jo pripravili v Pozitivni Sloveniji. Že dopoldne so se sestali pogajalci vseh štirih strank, nato pa še predsedniki strank.

Janković je po pogovorih povedal, da v programskem delu ni ostalo nič odprtega, so pa vprašanja, ki jih bodo pogajalci morali predstaviti organom stranke, ti pa bi jih morali sprejeti. "Ni pa rečeno, da bo vsak izvršni organ stranke to sprejel, ker so bili tu določeni kompromisi," je dejal.
 
Danes so prišli tudi do števila ministrstev, ki bi jih bilo po novem 12, in sicer bi na predlog več strank ponovno razdelili ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Janković je potrdil, da tudi že ima ministrske kandidate, a imen ni razkrival.
 
Janković sicer vztraja pri tem, da bo standard v Sloveniji višji, če bo on sestavil vlado, prav tako ostaja nespremenjen cilj štiriodstotna gospodarska rast. Ob robu opisa vsebine današnjih pogovorov s morebitnimi koalicijskimi partnerji pa je Janković potrdil tudi petkovo srečanje z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom.
 
Vodja pogajalcev Liste Virant Janez Šušteršič je v izjavi za medije povedal, da so danes zaključili usklajevanja na ravni vodij pogajalskih skupin. "Tam, kjer se je dalo, smo sklenili kakšen kompromis, tam, kjer se ni dalo, pa so evidentirali vprašanja, ki so neusklajena," je pojasnil.
 
Zdaj je na predstavnikih pogajalskih skupin, da vsebino pogovorov predstavijo organom stranke, ki bodo o koaliciji odločali. "Ti organi strank bodo ocenili, ali je takšno besedilo koalicijske pogodbe sprejemljivo, pa tudi sicer glede možnosti sodelovanja v vladi, in bodo sprejeli odločitev," je dejal Šušteršič. Svet Liste Virant naj bi o tem sicer odločal v ponedeljek.
 
Kaj je ostalo neusklajenega med morebitnimi koalicijskimi partnerji, Šušteršič ni pojasnil, saj bo to najprej predstavil organom stranke. Gre pa za 10 ali 20 odstotkov besedila, je dejal. O vsebini morebitne koalicijske pogodbe je izvedel dovolj, da se bodo o njej lahko odločali, vendar pa namerava svoje mnenje prav tako najprej predstaviti stranki. Po Šušteršičevih besedah morebitna nedeljska dodatna usklajevanja niso predvidena.
 
Patrick Vlačič iz SD je o današnjih pogovorih povedal le, da so se najprej sestale pogajalske skupine. Kasneje so čez besedilo osnutka pogodbe šli še vodje pogajalcev in s temi besedili bodo sedaj šli pred organe stranke, je dejal.
 
Predsednik DeSUS Karl Erjavec po današnjih pogovorih ni dajal izjav o vsebini pogajanj. Prav tako ni želel ponovno potrditi, ali se bo udeležil sestanka s SDS, Listo Virant, SLS in NSi.