Revija Reporter
Slovenija

Podpora desne sredine Pahorju bo v drugem krogu manj entuziastična

Aleš Maver, zgodovinar in latinist, politični analitik

2. nov. 2017 8:04 Osveženo: 8:05 / 02. 11. 2017

Deli na:

Dr. Aleš Maver

Primož Lavre

Najprej naj povem, da so zame največji poraženci prvega kroga oblikovalci volilne napovedi za TV Slovenija, saj očitno ni bila vredna počenega groša.

Na to, da mora Borut Pahor v drugi krog, je verjetno najbolj vplivala nizka volilna udeležba. Uvrstitev v tekmo čez štirinajst dni za zmagovalca tega večera dela tudi Marjana Šarca, saj bo v psihološkem smislu zdaj dobil še nekaj dodatnega zagona, Pahorja pa kak volivec ne bo štel več za absolutnega favorita.

Najhujša osmoljenka je po drugi strani verjetno Maja Makovec Brenčič. Katastrofalnih izkoristkov kandidatov največje vladne stranke smo sicer vajeni iz časa LDS, a takrat je bil cilj »števnih kandidatov«, da preveč glasov ne bi odščipnili Milanu Kučanu. Ker sta koalicijska partnerja Dejan Židan in Karl Erjavec podpirala Pahorja, položaj SMC v prihodnjih mesecih do parlamentarnih volitev v koaliciji in sicer ne bo rožnat.

Zame osebno ni presenečenje gladka odločitev v boju za tretje mesto, čeprav bo v psihološkem smislu videti izid Romane Tomc zaradi nekaterih drugačnih napovedi še boljši, kot je v resnici (kandidati SDS nikoli po lokalnih volitvah leta 2002 niso dosegli nižjega odstotka glasov). V drugem krogu bo podpora desne sredine Pahorju bržkone manj entuziastična kot leta 2012.

10 ANALITIKOV KOMENTIRA PREDSEDNIŠKE VOLITVE V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24