Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po Zalarju udarili javnost in politika, nazadnje se je opravičil

Deli na:
Po Zalarju udarili javnost in politika, nazadnje se je opravičil

Bojan Zalar - Foto: STA

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar je v popoldanskem odzivu na ostre kritike svoje torkove izjave obžaloval, da je podatke uporabil v izjavi presplošno. "Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam zlorab. Moj namen ni bil žaljiv, saj tudi moje vrednote niso takšne," je zapisal.

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, ki je tudi sodni izvedenec klinične psihologije, je na torkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu zaposlenih na poročanje portala N1 o domnevnem nasilju na kliniki, med drugim dejal, da "je bilo 20 let nazaj prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet resničnih, danes pa od desetih ne vem, če je ena resnična, zato ker je to del nečesa, del sistema".

Številni mediji, strokovnjaki in zainteresirana javnost so se na to izjavo odzvali kritično. Zalarju so očitali, da gre za poskus utišanja žrtev, medtem ko bi jih morali opogumiti, da o tem spregovorijo in jim pomagati.

Zalar je v popoldanskem, že drugem današnjem odzivu dodatno pojasnil svojo izjavo. "Sem sodni izvedenec za področje klinične psihologije. To delo opravljam skoraj 30 let. V zadnjih letih delam na področju razveznih postopkov in postopkov dodelitve skrbništev otrok. Moja izjava o tem, da sta od desetih prijavljenih spolnih zlorab le ena do dve resnični, se nanaša na moje dolgoletne izkušnje v razveznih postopkih in postopkih dodelitve skrbništva otrok. Ta podatek je naravnost grozljiv in škodljiv, najbolj za dejanske žrtve teh zavržnih dejanj, saj tako zaradi dvoma postanejo žrtve še enkrat," je zapisal.

Ob tem je dodal, da obžaluje, da je te podatke uporabil v izjavi presplošno in s tem nenatančno opredelil sporočila, ki jih je želel predstaviti. "Res je, tovrstnih manipulacij je v primerih spolnih zlorab blizu 20 odstotkov, kot ta podatek navajajo nekatere nevladne organizacije. Razumem upravičeno razburjenje številnih, ki so se odzvali na mojo ne dovolj natančno izjavo. Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam tovrstnih zlorab. Moj namen ni bil žaljiv, saj tudi moje vrednote niso takšne," je navedel.

Kot klinični psiholog, zaposlen v zdravstvu več kot 30 let, navaja, da je žal neštetokrat spoznal bolečino žrtev spolnih in drugih zlorab. "O tem sem tudi predaval, med drugim tudi petstotim sodnikom in na mednarodnih simpozijih. Vse svoje življenje sem posvetil skrbi za bolnike, tudi žrtve zlorab ter tudi zdravljenju motenj, ki povzročitelje pripeljejo k storitvi tovrstnih dejanj. Osebno globoko sočustvujem z vsako žrtvijo in tudi z njo kot specialist delim bolečino," je še navedel Zalar.



Med kritikami na torkovo Zalarjevo izjavo so bile tudi take, ki so izpostavile, da je Zalar neprimeren za svojo funkcijo. Do njega je bila kritična tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zato se je pojavilo vprašanje, ali bi utegnila zoper Zalarja kot sodnega izvedenca uvesti disciplinski postopek.

Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih namreč določa, da je sodni izvedenec disciplinsko odgovoren, če pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem dela sodnega izvedenstva krši zakonodajo oziroma predpise ali "če s katerimkoli svojim ravnanjem krni ugled ali verodostojnost sodnega izvedenstva". Disciplinski postopek s sklepom uvede minister, pristojen za pravosodje, na obrazložen predlog predsednika sodišča, predsednika strokovnega sveta, generalnega državnega tožilca, generalnega državnega odvetnika, varuha človekovih pravic, predsednika Odvetniške zbornice Slovenije ali po uradni dolžnosti, so za STA pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Kot so navedli, se v okviru disciplinskega postopka lahko sodnemu izvedencu izreče disciplinski ukrep, ki pa se razlikuje glede na težo kršitve. Za hujše kršitve zakon določa tudi ukrep trajnega odvzema pravice opravljati sodno izvedenstvo.

Obenem so na ministrstvu dodali, da doslej zoper Zalarja niso prejeli konkretnih obvestil ali predloga za uvedbo kakršnihkoli postopkov zoper njega, sami pa zadevo še preučujejo.

Po informacijah portala N1 pa bo vlada na četrtkovi seji razrešila pet članov sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana. Generalnega direktorja Zalarja pa naj bi minister za zdravje Bešič Loredan po seji vlade pozval k odstopu.