GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja

Deli na:
Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. - Foto: Bobo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zvečer sporočil, da odstopa s kanclerskega položaja. V televizijski izjavi je Kurz dejal, da želi narediti prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. "Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam," je dejal.

"Potrebujemo stabilnost," je dejal Kurz in dodal, da bi bilo neodgovorno, če bi dopustil, da Avstrija zdrsne v mesece kaosa v času, ko se še vedno bori s pandemijo.

Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Zaradi obtožb na račun kanclerja je grozil razpad vladajoče koalicije ljudske stranke z Zelenimi, ki so ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade.

Podkancler in vodja Zelenih Werner Kogler je tako v petek ljudsko stranko pozval, naj imenuje novega kanclerja, a je Kurz še vztrajal, da ne bo odstopil. Zavrnil je vse očitke, je pa priznal, da so med sporočili, ki so predmet obravnave preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.



Danes je ponovil, da so obtožbe na njegov račun neupravičene. "Prepričan sem, da bom lahko vse razjasnil," je dejal ob odstopu, ob tem pa dodal, da je "samo človek s čustvi in napakami".

Kurz se sicer ne umika iz politike. Še naprej bo ostal na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu.

Se je pa na ta način izognil glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Na kanclerskem položaju naj bi ga nasledil strankarski kolega, zunanji minister Alexander Schallenberg. 52-letni Schallenberg že več let opravlja vodilne naloge v avstrijski zunanji politiki. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, diplomat z mednarodnimi izkušnjami in znanjem več jezikov glede migracij zagovarja podobno ostra stališča kot Kurz.

Kurza so sicer k odstopu že v četrtek zvečer pozvali demonstranti, ki so se zbrali pred sedežem njegove stranke na Dunaju. Bilo naj bi jih več tisoč, med drugim so vzklikali Sram te bodi.