evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po ugotovitvah kriminalistov jeseniška bolnišnica oškodovana za 1,4 milijona evrov

Deli na:
Po ugotovitvah kriminalistov jeseniška bolnišnica oškodovana za 1,4 milijona evrov

Foto: Bobo

Gorenjski kriminalisti so zaradi zlorabe položaja kazensko ovadili več odgovornih oseb iz storitvenega podjetja in zdravstvenega zavoda ter eno pravno osebo. Ovadeni naj bi javnemu zavodu v zadnjih nekaj letih z nepravilnostmi pri poslovanju povzročili za 1,4 milijona evrov škode. Po neuradnih informacijah gre za Splošno bolnišnico Jesenice.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da so v javnem zavodu pred nekaj leti priredili javni razpis, da bi favoriziranemu storitvenemu podjetju pridobili protipravno korist. Na podlagi tega posla so podjetju do prve polovice tega leta plačevali neustrezne račune.

Storitveno podjetje je zavodu zaračunavalo tudi neobstoječe oziroma neizvedene storitve, s čimer je bil zavod oškodovan za približno 1,4 milijona evrov, storitveno podjetje pa je pridobilo protipravno premoženjsko korist v tej višini.

Kriminalisti so ugotovili še, da so odgovorne osebe v favoriziranem storitvenem podjetju že pri sklepanju spornega posla vedele, da do naročnika ne bodo mogle izpolniti vseh pogodbenih obveznosti. Kljub temu so zavodu izstavljale račune, katerih zneski so presegali vrednost dejansko opravljenih storitev v zavodu in dobavljenega materiala zavodu.

Po neuradnih informacijah gre za oškodovanje Splošne bolnišnice Jesenice pod vodstvom bivšega direktorja Igorja Horvata, ki ga je svet zavoda spomladi letos razrešil zaradi malomarnega opravljanja dolžnosti. Kazensko odgovorno je tudi storitveno podjetje, ki je pridobilo protipravno premoženjsko korist. Šlo naj bi za podjetje ISS, ki je za bolnišnico opravljalo servisne naloge recepcije, čiščenja in bolnišničnega transporta.

Po kazenskem zakoniku se zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti kaznuje z zaporom do petih let. Če je bila z dejanjem povzročena velika premoženjska škoda pa se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.