stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po Sloveniji lovili nezakonite migrante; samo v ponedeljek so jih prijeli 18

Deli na:
Po Sloveniji lovili nezakonite migrante; samo v ponedeljek so jih prijeli 18

Foto: Bobo

Slovenski policisti so konec prejšnjega in v začetku tega tedna obravnavali več nezakonitih poskusov prehoda meje in drugih kršitev tako na mejnih prehodih kot na zeleni meji.

Samo v ponedeljek so prijeli 18 nedovoljenih migrantov. K večjemu številu odkritih nezakonitih vstopov po navedbah policije prispeva tudi ostrejši nadzor na schengenski meji.

Od v ponedeljek prijetih 18 nedovoljenih migrantov, ki so v Slovenijo vstopili prek zunanje schengenske meje, so jih policisti 13 vrnili na Hrvaško, pet jih je zaprosilo za azil. Devet tujcev so policisti prijeli na območju Murske Sobote, v Dravogradu štiri, na mejnem prehodu Obrežje tri, enega tujca so prijeli na območju Kopra, enega pa v Ljubljani.

Od petka do nedelje so policisti obravnavali 16 kršitev na notranjih in 19 kršitev na zunanjih mejah, so včeraj sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Pri odkritih primerih nedovoljenega prestopa notranje meje gre v večini primerov za potnike na avtobusih, ki vstopijo iz Italije v Slovenijo brez ustreznega potovalnega dokumenta. Pri sebi imajo največkrat pretečena dovoljenja za prebivanje in prošnjo za podaljšanje dovoljenja ali pa gre za prosilce za azil v drugih državah članicah.

Policisti so odkrili tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje. Skupino tujcev, ki so mejo prečkali peš, so odkrile patrulje na zeleni meji. Šlo je za neorganizirane prehode.



V dveh primerih so odkrili tudi organizirano vodenje tujcev, zaradi česar so policisti tudi podali kazensko ovadbo. V prvem primeru je na območju Policijske uprave Novo mesto hrvaški državljan v vozilu prevažal tri državljane Turčije in državljana Sirije. V drugem primeru pa je na območju Policijske uprave Koper srbski državljan v vozilu prevažal dva državljana Turčije in dva državljana Kosova.

V enem primeru so državljan Nemčije in trije državljani BiH, ki so se z vozilom hoteli izogniti gneči na mejnem prehodu Gruškovje, zaradi napačne navigacije pripeljali na območje Slovenije preko kraja Meje-Zloganje, medtem ko so iskali mejni prehod Zavrč.

V enem primeru so policisti policijske postaje Logatec na počivališču Lom prevzeli v postopek tri državljane Afganistana, ki so na tem počivališču prišli iz tovornega vozila, ki ga je vozil državljan Turčije. Vozniku po navedbah GPU ni bilo mogoče očitati kaznivega dejanja, saj so ilegalni prebežniki na Hrvaškem prerezali ponjavo tovornega prostora in se skrili vanj, nato pa na počivališču Lom zapustili vozilo.

Glede na aktualno dogajanje in smeri gibanja ilegalnih migracij policija opravlja aktivno opazovanje zelene meje ob končnih delih začasno postavljenih tehničnih ovir in na mestih, kjer so povezovalne poti iz smeri Hrvaške.

Še vedno velja, da se tokovi nedovoljenih migracij združujejo v Srbiji, od koder se cepijo proti Hrvaški, Madžarski, Romuniji in v zadnjem času tudi proti Bosni in Hercegovini. Ne glede na to je po navedbah policije treba upoštevati predvsem situacijo v Turčiji, ki je najbolj pomembna tranzitna država s področja nedovoljenih migracij. "Situacija, povezana z izvajanjem dogovora med EU in Turčijo, pričakovana in neuresničena vizumska liberalizacija in veliko število migrantov v Turčiji so dejavniki, ki vplivajo na negotovost morebitnega razvoja migracij," opozarja policija.