zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po sestanku pri Bratuškovi: »Zagotovilo, da bo gospa Tovšak čim prej tam, ker mora biti.«

Deli na:
Po sestanku pri Bratuškovi: »Zagotovilo, da bo gospa Tovšak čim prej tam, ker mora biti.«

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek je po sestanku z vodstvom policije, tožilstva, sodstva in pristojnima ministroma v zvezi z izginotjem Hilde Tovšak poudarila, da je treba priti zadevi do dna. Glede odgovornosti niso govorili, saj čakajo izsledke internih preiskav na tožilstvu in sodstvu. So pa se pa dotaknili sistemskih težav in nujnih zakonskih sprememb.

Na vprašanje glede odgovornosti je Bratuškova odgovorila, da je treba počakati notranje nadzore. Verjame namreč, da bodo ti pokazali, kje je odgovornost za to, kar se je zgodilo.

Minister Senko Pličanič pa meni, da je šlo v tem primeru nekaj narobe tako na tožilstvu kot pri sodstvu, zato od obeh organov čim prej pričakuje ugotovitve in ustrezne sankcije. Ko bosta ugotovila, kaj je šlo narobe, morata Fišer in Masleša po besedah Pličaniča državljanom pojasniti, kaj je šlo narobe in kako bosta ravnala.


Generalni državni tožilec Zdenko Fišer in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša sta pojasnila, da o konkretnem primeru danes niso govorili, saj da morajo počakati na izsledke notranjih nadzorov, s katerimi bodo seznanili tudi javnost. Ravno zato, ker nadzor še ni končan, danes po njunih besedah tudi niso govorili o odgovornosti. Masleša je na vprašanje, ali je Bratuškova sprožila vprašanje o odgovornosti, odgovoril, da je že v začetku pojasnil, da prihajajo z dveh različnih vej oblasti in da so se tega sestanka udeležili iz vljudnosti, na njem pa se lahko pogovarjajo le o sistemskih rešitvah.

Fišer je na sestanku, kot pravi, zagotovil, da bodo zahtevo raziskali in vložili vse napore, da bi stvari prišli do dna. Predsednici vlade "šteje v dobro", da ni spraševala o konkretnih podatkih iz primera. Na vprašanje, zakaj je Bratuškova torej sklicala sestanek, je odgovoril: "To boste najbrž njo vprašali, jaz sem imel glede tega sestanka že vseskozi pomisleke."

Nekdanja direktorica Vegrada Tovšakova je bila sicer do petka v priporu zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Mariborsko okrožno sodišče je v petek zaradi prekvalifikacije očitanega dejanja s strani tožilstva pripor odpravilo, dan pozneje, ko je bila Tovšakova že na prostosti, pa ga znova odredilo. A Tovšakova se v pripor ni vrnila, zato je bila razpisana mednarodna tiralica.