pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kolesarka vojna za velikega talenta! Vpleteni pa ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po pritožbi je Janševa tožba le našla sodišče

Deli na:

Višje sodišče v Ljubljani je odločilo, da je za tožbo predsednika SDS Janeza Janšo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani, piše Delo. Sklep o tem so odvetniki prejeli dva dni potem, ko je Janševa odvetnica vložila nadzorstveno pritožbo zaradi dolgotrajnega odločanja o pristojnem sodišču.

Višje sodišče v Ljubljani je odločilo, da je za tožbo predsednika SDS Janeza Janšo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani, piše Delo. Sklep o tem so odvetniki prejeli dva dni potem, ko je Janševa odvetnica vložila nadzorstveno pritožbo zaradi dolgotrajnega odločanja o pristojnem sodišču.

Kot piše časopis, je višje sodišče že v začetku tega meseca zavrnilo vse pritožbe in potrdilo odločitev novomeškega sodišča, ki se je izreklo za krajevno nepristojno in zadevo odstopilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani.

Po predvajanju oddaje Resnica o Patrii septembra 2008 na TV Slovenija, v kateri je novinar Magnus Berglund nekdanjega premiera označil za prejemnika podkupnin v domnevno spornih poslih s Patrio, je odvetnica Nina Zidar Klemenčič v Janševem imenu vložila tožbo na civilni oddelek novomeškega okrožnega sodišča. Od Berglunda in finske televizije YLE ter nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja zahteva 1,5 milijona evrov.

Z izbiro sodišča se ni strinjal Švajgerjev pooblaščenec Stojan Zdolšek glede na to, da sodišču predseduje žena Albina Gutmana, načelnika generalštaba v času sklepanja posla s Patrio. A vrhovno sodišče je marca lani odločilo, da sorodstveno razmerje ni vzrok za izločitev novomeškega sodišča. To se je nato maja lani izreklo za krajevno nepristojno in primer odstopilo ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

Na tak sklep sta se pritožila Janševa odvetnica Zidar Klemenčičeva in pooblaščenec Fincev, odvetnik Andrej Kirm iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji. Medtem ko je prva vztrajala pri krajevni pristojnosti novomeškega sodišča, je Kirm menil, da bi moralo v skladu z evropskimi pravili o primeru odločati finsko sodišče, glede na to, da je bila oddaja Resnica o Patrii pripravljena in prvič predvajana na Finskem, tako Berglund kot YLE pa imata stalno prebivališče oziroma sedež prav tam. A višje sodišče je zavrnilo vse tri pritožbe in potrdilo sklep, da bo o Janševi tožbi razsojalo ljubljansko sodišče.

Časopis ob tem izpostavlja, da so odvetniki prejeli odločitev višjega sodišča dva dni po tem, ko je Janševa pooblaščenka sporočila, da je prejšnji teden vložila nadzorstveno pritožbo, ker čaka na odločitev višjega sodišča o krajevni pristojnosti "že več kot osem mesecev od sklepa Okrožnega sodišča v Novem mestu". A kot izhaja iz sklepa, je višje sodišče o pritožbah odločilo na seji 2. februarja, piše Delo.