atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V šole in vrtce se je vrnilo skoraj 130 tisoč otrok

Deli na:
V šole in vrtce se je vrnilo skoraj 130 tisoč otrok

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Današnja vrnitev učencev prvih treh razredov v osnovne šole v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko je, sodeč po odzivih ravnateljev nekaterih šol, stekla brez večjih težav. Učenci so dobro razpoloženi, večjih izostankov ni, prav tako ni večjih težav s kadrom, so povedali. V šole se je danes vrnilo 53.306 učencev prvega triletja, v vrtce pa 74.630 otrok, je ponevala šolska ministrica Simona Kustec.

Po besedah ravnatelja ljubljanske Osnovne šole (OŠ) Livada Gorana Popovića vrnitev otrok za zdaj poteka brez vseh težav, kar pomeni, "da smo očitno vse priprave izpeljali pravilno". Učenci so po njegovih besedah varno prišli pred šolo, v šolo in so trenutno v svojih mehurčkih.

"Nekoliko sem se bal, da bodo kakšne težave z nekaterimi starši, ki so napovedovali, da bodo preprečili uporabo mask, a se to ni zgodilo. Prav tako se niso uresničile napovedi, da nekateri starši učencev ne bodo poslali v šolo, ker se bojijo," je dejal. V ponedeljek so vsi zaposleni, ki so danes fizično odšli v šolo, opravili testiranje, a pri nobenem niso odkrili okužbe, je dodal.

Z velikim navdušenjem so se v šolo vrnili na OŠ Prežihovega Voranca Maribor, je za STA povedala ravnateljica te šole Barbara Pernarčič, ki upa, da bo vrnitev trajnejšega značaja. "Našim otrokom je počasi motivacija na domu padala, tako da to je prvo, zaradi česar smo resnično veseli, da se vračamo v šolski prostor," je dodala.

Čeprav kateri od učiteljev morda ni bil najbolj navdušen nad testiranjem, pa ga je vseh 27 zaposlenih opravilo in vsi testi so bili negativni. Sicer pa je po besedah Pernarčičeve organizacijsko zahtevno pripraviti pouk pod zdaj določenimi ukrepi. Vsega niti ne morejo izpeljati, kot se od njih pričakuje, saj imajo v razredih veliko otrok, a poudarja, da bodo vse, kar lahko, izvedli tako, kot je potrebno.

V šolo se je danes vrnila velika večina učencev prvega triletja, vsi otroci so ob prihodu nosili maske in s tem po besedah ravnateljice tudi nimajo tako velikih težav. Za izostale otroke bodo opravili predvideno delo na daljavo.

Tudi otroci, ki obiskujejo prve tri razrede OŠ Antona Globočnika v Postojni, so se veseli in razigrani vrnili v šolo. "Današnje delo je steklo tako, kot smo si ga zamislili in ga načrtovali, od jutranjega varstva naprej. Večina otrok je prišla v šolo, razredi so danes polni," je za STA povedala ravnateljica Darija Košir.

V šolo ni prišlo le nekaj otrok, ki imajo kakšne manjše zdravstvene težave. So pa na ponedeljkovem testiranju odkrili štiri okužene od 63 testiranih, vendar med njimi ni bilo učiteljev iz prve triade, je še povedala ravnateljica postojnske osnovne šole.



Tudi na OŠ Lava v Celju pouk danes poteka po dobro pripravljenem planu, je za STA povedala ravnateljica šole Marijana Kolenko. Otroci so po njenih besedah živahno vstopili v šolo. Zjutraj v jutranje varstvo so prišli otroci prvih razredov, nato še vsi ostali.

"Po ponedeljkovem testiranju smo vsi zaposleni negativni in smo lahko danes normalno pričeli z delom. Pred nami so uvajalni dnevi, kar pomeni, da bomo postopoma učence navajali na dnevno rutino dela v razredu, preko igre in sodobnih pristopov preverjali, kaj je ostalo od učenja na daljavo in ne pričakujemo posebnih težav," je še dejala Kolenkova.

Na OŠ Koper je pouk za najmlajše stekel brez posebnosti, je za STA pojasnila ravnateljica Ingrid Poropat. V ponedeljek se je testiralo 100 zaposlenih, dva pa sta bila pozitivna na novi koronavirus.

Vzgojno-izobraževalni proces je kljub temu stekel normalno, so pa Kopru sicer pripravljeni tudi na možnost posameznih okužb. Tako so pripravili tudi skupino učiteljev in študentov koprske pedagoške fakultete za morebitna nadomeščanja. Dodatna logistika je bila sicer potrebna pri organizaciji jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ki zdaj prav tako potekata v mehurčkih.

Na Osnovni šoli 1 v Murski Soboti so po besedah ravnateljice Tanje Cesnik začeli pouk v skladu s pričakovanji in priporočili, zato pričakujejo, da bo potekal brez večjih motenj. V ponedeljek je bilo testiranih 46 zaposlenih, pri vseh so bili testi negativni. Dve zaposleni se nista testirali, ker sta že preboleli covid. Danes je od 187 učencev prvega triletja pri pouku 173 učencev, 14 je odsotnih.

Na drugi murskosoboški osnovni šoli je bilo testiranih 42 zaposlenih. Izidi so bili pri vseh negativni, dileme, da se kdo ne bi testiral, ni bilo. Na matični šoli je 124 učencev, peti jih manjka zaradi bolezni. Na podružnični šoli v Krogu pa je danes vseh 34 učencev. Učenci so veseli, radoživi, imajo si ogromno za povedati, tako da pouk poteka v tej smeri - socializacije, pogovora in skozi igro do učenja, je dejala ravnateljica Suzana Fartelj.

Tudi na tretji osnovni šoli v Murski Soboti pravijo, da so učitelji in učenci veseli, da so spet v šoli. "Delo je dobro steklo, saj smo se dobro pripravili. Zdaj so nam bile zadeve že bolj znane in je bilo s tega stališča lažje organizirali delo," je povedala ravnateljica Sonja Čerpnjak. Skoraj vsi učenci so prišli v šolo, od 127 jih manjka devet. Strah po besedah ravnateljice opažajo le pri nekaterih starših učencev Romov. Testirali so se vsi zaposleni, ki so prišli na delovna mesta, in vsi so bili negativni.