Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po "burni" seji vlade se ministri pripravljajo na varčevanje

Deli na:
Po "burni" seji vlade se ministri pripravljajo na varčevanje

Foto: Bobo

Vsak minister bo moral varčevati, nobenemu pa ne bo lahko in enostavno ne bo moč uresničiti vseh želja, sta se po včerajšnji proračunski seji vlade za STA strinjala prvak DeSUS Karl Erjavec in predsedujoči SD Dejan Židan. Erjavec priznava, da je bila razprava burna, a ne diskriminatorna, torej bodo k stabilizaciji javnih financ morali prispevati vsi.

Vlada je namreč včeraj sprejela izhodišča za spremembe proračuna za leto 2015. Višino primanjkljaja je določila pri 1,35 milijarde evrov, višino izdatkov pa pri 9,85 milijarde evrov. S tem naj bi javnofinančni primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Dušan Mramor.

Da so sprejeli razrez proračuna, sta v izjavi za STA po seji vlade potrdila tudi vodji koalicijskih DeSUS in SD, zunanji minister Erjavec ter minister za kmetijstvo Židan.

Kot je dodal Erjavec, bodo morali vsi varčevati in iskati notranje rezerve. A je po njegovih besedah za vlado zelo pomembno, da doseže strateški cilj oziroma omenjeni primanjkljaj. "Če bomo to dosegli, je Slovenija na dobri poti, da se izvijemo iz krize - glede na to, da je tudi za prihodnje leto napovedana gospodarska rast," je povedal Erjavec.

Zato včerajšnjo sejo vlade vidi kot "korak v pravo smer k stabilizaciji javnih financ in k temu, da Slovenija v Evropi ne bo več problem". Nobenemu ministru pa ne bo lahko, je še pristavil Erjavec in priznal, da je bila razprava vladne ekipe "burna, ni bila pa diskriminatorna; vsi bomo pač morali dati svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ".

Židan pa je pojasnil, da mora zdaj vsak minister najti svoje rezerve. Tudi vseh želja, ki so prisotne, tako po njegovi oceni "enostavno ne bo mogoče uresničiti".

Kot je dejal, to v praksi pomeni, da morajo ministri oblikovati seznam prioritet na področjih, ki jih pokrivajo, ter realizirati tisto, kar je najbolj pomembno za ljudi in za gospodarska gibanja. Vsak minister bo torej moral prevzeti svoj del bremena, kot sta ga tudi javni sektor in gospodarstvo - to daje realno možnost za nadaljevanje gospodarske rasti tudi v letu 2015, je ugotavljal Židan.

Napovedal je še, da bo naslednja proračunska seja vlade predvidoma 22. januarja, kar bo omogočilo, da 29. januarja sprejmejo rebalans in ga pošljejo v DZ.