Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivčeva pričakuje odgovor na vsebinske zahteve za vstop v vlado

Deli na:
Pivčeva pričakuje odgovor na vsebinske zahteve za vstop v vlado

Aleksandra Pivec na kongresu DeSUS. - Foto: Bobo

Poslanska skupina DeSUS je danes natančneje finančno ovrednotila in po pomembnosti razvrstila vsebinske zahteve za vstop v vlado pod vodstvom SDS. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pričakuje, da se bo v pogajanjih ta teden še kaj zgodilo in bodo prejeli odgovor SDS glede prioritet. Prvaki potencialnih partneric se utegnejo pogajati danes zvečer.

Kot je v izjavi v DZ razkrila Pivčeva, so bili dogovorjeni, da bi se predsedniki potencialnih partneric sestali danes zvečer, a uradnega povabila še nima. Glede na to, da nimajo odgovora na vsebinske zahteve, tudi dvomi, da se bodo danes sestali.

A če v DeSUS ne bodo prejeli odgovora na vsebinske zahteve, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša prihodnji teden na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju ne bo dal pozitivnega signala za vstop v vlado, o kateri se pogajajo SDS, SMC, NSi in DeSUS, je pojasnila Pivčeva.

Po njenih besedah so s poslansko skupino danes še enkrat pregledali vsebinske prioritete stranke in jih razvrstili tako, kot jih bodo po pomembnosti pogojevali v nadaljnjih pogajanjih. Vse namreč verjetno ne bodo izvedljive, ugotavlja Pivčeva.

Na prvem mestu je odprava krivic, ki so nastale v obdobju varčevanja, zatem sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi skupaj z zdravstveno reformo, vključno z vprašanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na tretje mesto so uvrstili skrajšanje obdobja za zvišanje odmernega odstotka za pokojnine s šest na štiri leta, zatem ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin in izgradnjo domov za starejše. Prednostno želijo zagotovilo za gradnjo vsaj dveh domov letno iz javnih sredstev. Na šestem mestu prioritet navajajo demografski sklad.



Predsednica stranke je poudarila, da so prioritete sicer težke okoli dve milijardi evrov, a porazdeljeno na dve leti mandata. V prvem letu na okoli 900 milijonov evrov, v drugem letu pa vključno s posledicami ureditve dolgotrajne oskrbe 1,1 milijarde evrov.

Po trditvah Pivčeve o kadrih na pogajanjih za novo vlado še niso govorili, je pa DeSUS svoje kadrovske želje oz. zahteve razgrnila že na prvem sestanku s SDS in pri tem vztrajajo. Želijo si ohraniti vodenje ministrstva za kmetijstvo, prevzeti vodenje ministrstva za zdravje ali ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predlagali pa so tudi ustanovitev urada za demografska vprašanja, ki bi koordiniral vse resorje in skrbel za izvedbo vsebin, ki jih DeSUS izpostavlja kot prioritete.

Podpora poslancev DeSUS vladi Janeza Janše je odvisna od tega, ali bodo prejeli zagotovilo, da bodo njihove vsebinske zahteve lahko vključili v koalicijsko pogodbo. Kdaj slednjo pričakuje, Pivčeva ne ve. Ocenjuje pa, da se zapletajo pogajanja že na ravni vsebine, predvsem pri finančni zmožnosti za njihovo izvedbo.

Tako v DeSUS, dokler ne prejmejo odgovora na zahteve, še nimajo povoda za sklic organov stranke, je povedala Pivčeva.