Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Boris Cavazza (1) Njena.si

Sin Borisa Cavazze in Oriane Girotto do vloge v ...

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pirova zmaga SDS na lokalnih volitvah: Gibanje Svoboda tik za petami, v Ljubljani Janševa stranka dobesedno potolčena (ANALIZA)

Deli na:
Pirova zmaga SDS na lokalnih volitvah: Gibanje Svoboda tik za petami, v Ljubljani Janševa stranka dobesedno potolčena (ANALIZA)

V Ljubljani je pričakovano gladko zmagal dolgoletni župan Zoran Janković (61,84 odstotka). - Foto: Marko Vavpotič

Kmalu po objavi volilnih izidov je prvak SDS Janez Janša razglasil zmago na lokalnih volitvah in ocenil, da je stranka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti. Toda uradni rezultati državne volilne komisije kažejo, da je na svetniških volitvah SDS poslabšala rezultat, poleg tega Gibanje Svoboda za njo zaostaja za tri desetinke odstotka.

Po trenutnih podatkih je SDS na včerajšnjih lokalnih volitvah prejela 114.217 glasov oziroma 14,30 odstotka ter 494 svetniških mest. Gibanje Svoboda pa je prejelo 111.820 glasov oziroma 14 odstotkov ter 402 svetniški mesti. SD je dosegla 68.300 glasov oziroma 8,55 odstotka ter 270 svetnikov, NSI pa 48.346 glasov oziroma 6,05 odstotka ter 193 svetniških mest.

Na lokalnih volitvah pred štirimi leti je SDS prejela 129.573 glasov oziroma 16,73 odstotka ter 537 svetniških mest. To pomeni, da je po trenutnih podatkih prepričala okoli 15 tisoč manj volivcev oziroma skoraj 2,5 odstotka, prav tako je prejela približno 40 manj svetniških mest. Seveda gre v obeh primerih za kandidate, ki so nastopili na listi SDS.

SDS je po trenutnih podatkih prepričala okoli 15 tisoč manj volivcev oziroma skoraj 2,5 odstotka, prav tako je prejela približno 40 manj svetniških mest, kot pred štirimi leti.

Svoj uspeh je poslabšala tudi SD, ki je pred štirimi leti prejela 78.548 glasov oziroma 10,14 odstotka ter 335 svetnikov. SD je letos prepričala okoli 10 tisoč manj volivcev oziroma približno 1,5 odstotka, prejela je 65 manj svetniških mest. Tudi NSI je leta 2018 dosegla malo boljši rezultat: 49.442 glasov, oziroma 6,37 odstotka ter 175 svetniških mest.

Po drugi strani pa je Gibanje Svoboda, ki je nastalo šele na začetku letošnjega leta, svoj letošnji rezultat doseglo praktično iz ničle. Po rezultatu je preseglo SMC iz leta 2014, ki je na državnozborskih volitvah zmagala s podobnim odstotkom glasov, na lokalnih volitvah pa je dosegla 76.420 glasov oziroma 11,11 odstotka ter 293 svetniških mest.

Po številu izvoljenih županov jih je bilo v prvem krogu največ izvoljenih s samostojnimi kandidaturami, in sicer 103, deset pa jih je bilo izvoljeni v koaliciji strank. Med strankami jih je bilo največ izvoljenih iz vrst SLS (13), sledita SDS in NSI s po 11, SD z 10, Gibanje Svoboda pa je za zdaj dobilo le eno županjo (v Osilnici). Toda končni rezultati bodo znani po drugem krogu, kjer imata v največji vladni stranki dobre možnosti za izvolitev dva kandidata (v Murski Soboti in v Izoli).

V mestnih občinah se je Gibanje Svoboda bolje odrezalo kot SDS: resda je v Mariboru iz prvega kroga izpadel njihov kandidat Vojko Flis, v drugega pa gresta aktualni župan Saša Arsenovič in Franc Kangler. Toda po drugi strani pa kandidat GS v Novi Gorici Samo Turel močno vodi (s skoraj 41 odstotkov) pred aktualnim županom Klemnom Miklavičem (skoraj 26 odstotkov). SDS ima svojega kandidata v drugem krogu le v Murski Soboti, Andreja Mešiča (skoraj 33 odstotkov), ki pa precej zaostaja za kandidatom SD Damjanom Anželjem (skoraj 42 odstotkov). SD je obdržala župana v Velenju (Petra Dermola) in županjo na Ptuju (Nuško Gajšek), ki sta oba prepričljivo zmagala, za las je moral v drugi krog tudi njihov župan v Kranju Matjaž Rakovec (več kot 48 odstotkov), ki se bo čez dva tedna pomeril s kandidatom desnice Ivom Bajcem (19,5 odstotka).

Največjo katastrofo pa je SDS doživela v Ljubljani, kjer je njihov kandidat Igor Horvat prepričal le 6,26 odstotka volivcev. Uspešnejša od njega sta bila poslanka Levice Nataša Sukič (9,63 odstotka) in predsednik Glasu za otroke in družine Aleš Primc (6,91 odstotka), zmagal pa je kajpak dolgoletni župan Zoran Janković (61,84 odstotka). Na volitvah v mestni svet je SDS premagalo Gibanje Svoboda: zmagala je Lista Zorana Jankovića s 36,51 odstotka (18 svetnikov), ki sicer ne bo več imela večine, druga je bila Svoboda s 15,99 odstotka (8 svetnikov), SDS pa šele tretja s 12,07 odstotka (6 svetnikov).

Pred štirimi leti je SDS prejela 19,16 odstotka glasov in 10 svetnikov, njihov kandidat Anže Logar pa je prepričal 29,50 odstotka volivcev. Janković je takrat slavil z 60,45 odstotka, njegova lista pa je prejela 42,37 odstotka oziroma 23 svetnikov. Morda bi SDS letos dosegla bistveno boljši rezultat, če bi se za župana Ljubljane potegoval Aleš Hojs, a se je ustrašil Jankovića, zdaj pa pametuje na tviterju.

Toda volilne buške so dobili tudi poslanci SDS, ki so se potegovali za župane. Njihova vodja poslanske skupine Jelka Godec je v Šentjurju prepričala komaj 29,42 odstotka volivcev in jo je župan Marko Diaci gladko premagal. V Šoštanju, ki je bil trdnjava SDS, je njihovega poslanca Franca Rosca že v prvem krogu izločil zmagovalec Boris Goličnik (54,24 odstotka), Rosec pa je dosegel le 18,39 odstotka. V Mariboru je Dejan Kaloh dosegel 4,26 odstotka, v Logatcu pa Zoran Mojškerc 8,75 odstotka in se ni niti uvrstil v drugi krog. Celo aktualni župan Lendave Janez Magyar še ne bo zapustil poslanskih klopi SDS, saj je dosegel 48,81 odstotka glasov in mora v drugi krog.