denar, bankovec, 500 Svet24.si

V Sloveniji na pozabljenih računih 19 milijonov ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

ivo hvalica pl1 Reporter.si

Poslanska legenda Ivo Hvalica o "agitpropu" ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Bodoči šef Luke Koper pomagal prijatelju v ...

alec-baldwin, intervju, abc Odkrito.si

Alec Baldwin: "Nisem pritisnil sprožilca"

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Slovenija

Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je neposredna posledica Janševega vodenja

Deli na:
Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je neposredna posledica Janševega vodenja

Dr. Rajko Pirnat, predstojnik katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani - Foto: Primož Lavre

SDS, največja stranka, ki izhaja iz Demosa, pa se je po besedah dr. Rajka Pirnata spremenila v stranko, ki ima diktatorska nagnjenja. O tem in še čem je Pirnat spregovoril v intervjuju za Reporter.

Takrat (v osamosvojitvenem času) ste bili del Demosa, delovali ste v SDZ, ki se je nato preimenovala v Narodne demokrate. Kako gledate na današnje delovanje SDS, ki se zgleduje po avtoritarnemu populistu Viktorju Orbanu in koketira s skrajno desnimi strankami po Evropi?

To je le eden od obrazov te žalostne spremembe, ki smo ji priča. Ne vem, ali je bilo to neizbežno, saj sta tako Madžarska kot Poljska obe postkomunistični državi, vendar se s tem ne ukvarjam. Zagotovo sem upal, da bomo Slovenijo precej hitro preoblikovali v normalno demokratično državo, kot je npr. Avstrija, ki sva jo na začetku omenila, a se to ni zgodilo. Skrajne stranke so sicer povsod, vendar so bolj marginalizirane, pri nas pa je to največja stranka. Škoda, da to ni NSI, ki ima zelo dober gospodarski program.

Sam sem po naravi liberalec, nisem konservativec. Tako za celotno družbo kot za vsakega posameznika mora veljati, kot je tudi reklo ustavno sodišče, svoboda ravnanja. Njegovo svobodo se lahko omeji samo takrat, ko je to absolutno nujno, v javnem interesu. To je liberalizem, ki ima za nekatere slabšalen prizvok. Klasični liberalizem je večen, ker izhaja iz človekove narave, da si želi biti svoboden in zasledovati svoje cilje oziroma kot pravi Deklaracija o neodvisnosti ZDA, svojo srečo.Žal so se zadeve obrnile drugače, da se je pravzaprav stranka, ki je bila pomemben akter v Demosu in za nastanek države, povsem spremenila in postala stranka, ki – recimo bobu bob – ima diktatorska nagnjenja. Že pred enim letom sem rekel, da je žal to neposredna posledica vodenja predsednika te stranke, ki obvladuje celotno stranko in svoje poteze prenaša tudi v politiko, ko je na oblasti. Ne strinjam se tudi z alternativo. Levica je dosti preveč ekstremna. Po volitvah bo lahko nihalo zanihalo na drugo stran, kar prav tako ni dobro.

V zahodnih demokracijah sprejemajo to, da so institucije neodvisne od vsake vlade in delujejo strokovno, pri nas pa je vlada skušala takoj obvladovati vse neodvisne agencije in medije. Namen mora biti drugačen kot uveljaviti svoje prepričanje proti volji vseh drugih ljudi in nedemokratično. Namesto da bi vlada sprejela spremembe zakona o nalezljivih boleznih na demokratičen način v parlamentu, raje vlada z odloki. Prav to je jedro problema te stranke. Mislim, da ne bo volje, dokler bo ta stranka vodena na tak način. Problem pa je, da če je ne bo več vodil Janša, stranke verjetno več ne bo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...