asta vrečko Svet24.si

Ministrica Asta Vrečko pojasnila, zakaj in ...

Polnilnica za vodik Svet24.si

Čim več polnilnic za nove generacije tovornjakov

20220424-01134542 Necenzurirano

Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v ...

cvikl legan vila m24 pl Reporter.si

Milan Cvikl razkriva, zakaj v ločitvenem postopku...

prometna nesreca Ekipa24.si

Nogometaši preprečili katastrofo po verižnem ...

Tina, Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Je Tina res zbolela?

Lovro Kos, Ziga Jelar, Timi Zajc Anze Lanisek 23 pm Ekipa24.si

Šok iz Planice! Naš izvrstni letalec in lanski ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pirc Musarjeva poziva verske skupnosti, naj predlagajo kandidate za člana sveta RTVS

Deli na:
Pirc Musarjeva poziva verske skupnosti, naj predlagajo kandidate za člana sveta RTVS

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je včeraj v Uradnem listu objavila javni poziv registriranim verskim skupnostim za imenovanje člana sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Po noveli zakona o RTVS, potrjeni na referendumu, bo namreč v novem svetu tudi član, ki ga imenuje na podlagi takšnega poziva. Rok za predloge je 23. januar do 15. ure.

Predsednica republike je hkrati objavila poziv upravičencem, da imenujejo oziroma izvolijo člane sveta RTVS.

V novem svetu zavoda bo 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti. Med njimi bodo poleg predsednice republike, ki bo imenovala enega člana na podlagi objavljenega poziva, po enega imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, krovna organizacija invalidskih organizacij, Varuh človekovih pravic, dva člana pa Nacionalni svet za kulturo.

Glede na žreb, ki ga je predsednica opravila v sredo, bodo za dveletni mandat zaposleni iz lastnih vrst izbrali dva člana sveta, prav tako bo dva člana izbral Nacionalni svet za kulturo, po enega pa italijanska in madžarska narodna skupnost, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter krovna organizacija invalidskih organizacij.

Za štiriletni mandat bodo medtem zaposleni iz lastnih vrst izbrali štiri člane, po enega pa predsednica republike, Informacijski pooblaščenec, Varuh človekovih pravic in Olimpijski komite Slovenije.

Glede na objavo v Uradnem listu je pogoj za člana sveta denimo najmanj izobrazba, pridobljena po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let strokovnih delovnih izkušenj, visoko osebno integriteto in moralni ugled ter slovensko državljanstvo.


Prav tako je pogoj, da je kandidat pripravljen in zmožen s svojim znanjem, ugledom oziroma dosežki na relevantnem področju družbenega življenja prispevati k dobremu delovanju in krepitvi ugleda javne radiotelevizije tako v Sloveniji kot tujini.

Predložiti mora izjavo, da ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem ni bil član organov političnih strank na državni, regionalni ali občinski ravni, poslanec Evropskega parlamenta ali uslužbenec in funkcionar v organih EU, predsednik republike, predsednik vlade, poslanec, član državnega sveta, župan, ustavni sodnik, minister, državni sekretar ali drug funkcionar v državnih organih.

Prav tako v tem obdobju ni smel biti generalni direktor, generalni sekretar ministrstva, direktor organa v sestavi ali vladne službe, načelnik upravne enote ter direktor občinske uprave ali tajnik občine.

Predložiti mora nadalje izjavo, da ni denimo član organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma zaposlen pri konkurenčnih medijih, da ni oseba, ki ima v teh medijih lastniške deleže, da ni zaposlen na RTVS, da ni član organov vodenja, upravljanja ali nadzora pravnih oseb, ki poslovno sodelujejo z RTVS, in da ni ožji družinski član vodilnih in vodstvenih delavcev RTVS.

Zahtevana pa je tudi izjava, da poslovno ne sodeluje z RTVS in da ne kandidira za člana finančnega odbora, ki bo posvetovalno telo novega sveta zavoda.

Novela, ki je začela veljati 28. decembra, določa, da se bo moral novi svet zavoda konstituirati najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, to je do 26. februarja. Ko bo svet ustanovljen, začne teči 15-dnevni rok, v katerem mora v. d. generalnega direktorja zavoda sklicati prvo sejo sveta.