Revija Reporter
Slovenija

Piloti upajo, da bo država rešila Adrio Airways

STA

24. sep. 2019 12:46 Osveženo: 12:48 / 24. 9. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je razočaran nad razvojem dogodkov, ki je pripeljal do tega, da je letalska družba Adria Airways za dva dneva začasno prekinila z letenjem. "Zavedamo se nezavidljivega položaja, vendar verjamemo, da se lahko nastala situacija reši v sodelovanju z državo," je zapisal predsednik sindikata Luka Radovic.

Sindikat z žalostjo opazuje, kako se zgodba Adrie Airways po 60. letih približuje točki, ki bo pomenila izgubo nacionalne suverenosti na področju letalskega transporta. "Iz nastale situacije lahko izgubimo vsi, tako zaposleni v Adrii kot tudi v dejavnostih, ki so povezana z delovanjem Adrie, da o gospodarski škodi niti ne govorimo," so zapisali.

Zavedajo se sicer nezavidljivega položaja, vendar verjamejo, da se lahko nastala situacija vseeno reši in sicer v sodelovanju z državo. "Država nas je s prodajo nekompetentnim in špekulantskim lastnikom pripeljala v nastalo situacijo in v dobro nadaljnjega gospodarskega razvoja države pričakujemo, da bo država priskočila na pomoč pri reševanju nastale situacije," so navedli.

Državo zato pozivajo, da odobri poroštvo pri pridobitvi kredita Adria Airways, vendar le v primeru, da država določi začasno vodstvo podjetja in se aktualni lastnik 4K umakne iz lastništva družbe. "Adria je v preteklosti že poslovala pozitivno in verjamemo, da jo lahko kompetentno vodstvo spet pripelje na prava pota in s tem bo iskanje novega strateškega lastnika tudi veliko lažje," so dodali.

Drugi zaposleni Adrie Arways danes ne dajejo izjav, saj, kot so pojasnili, tudi sami nimajo informacij.

Adria Airways je zaradi finančnih težav za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij; ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu.

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati.