Alya in mama Cvetka Dobra karma

Osupljivo, kaj vse doživljata Alya in njena ...

ključ, lobanja Svet24.si

Delavcu z osmega nadstropja padel ključ in se ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

policijski avto, slovenska policija, splošna Svet24.si

Grozljivka v okolici Grosupljega: na dvorišču ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

hana Njena.si

Težave v raju? Goran razburil oboževalce ...

Slovenija

Piloti Adrie so Šarca prepričevali, naj podpre ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika

Deli na:
Piloti Adrie so Šarca prepričevali, naj podpre ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika

Fotografija je simbolična - Foto: Bobo

Predstavniki sindikata prometnih pilotov so včeraj srečali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in premierjem Marjanom Šarcem, s katerima so govorili o morebitni ustanovitvi nacionalnega letalskega prevoznika. "Predstavili smo vizijo nadaljnjega razvoja letalstva v Sloveniji," je za STA dejal Marko Kastelic iz sindikata pilotov.

Kot je dejal Kastelic, so ministru in premierju, s katerima so se sicer sestali ločeno, predstavili argumente, zakaj Slovenija potrebuje nacionalnega letalskega prevoznika. "Vlada pa nas je seznanila z njihovimi aktivnostmi na tem področju," je dejal. Piloti so vladi ponudili tudi možnost sodelovanja in pomoči pri morebitnih nadaljnjih korakih. "Nikoli nismo bili samo piloti in znamo na stvari tudi drugače pogledati," je dejal.

Po njegovih besedah imajo piloti po stečaju Adrie Airways sicer ogromno ponudb za delo, vendar jih je le malo dobrih. Zato so tudi predsedniku vlade povedali, da morajo dokaj hitro dobiti povratne informacije o usodi letalstva v Sloveniji, sicer po odhodu pilotov v tujino ne bodo mogli s kom sodelovati.


Da se bo sestal s piloti, je ob robu izjave o Mercatorju včeraj Počivalšek potrdil. Dejal je, da o sestanku ne želi govoriti. "Ko bom imel kaj več povedati o morebitnem koraku v smeri takšnega ali drugačnega letalskega prevoznika, bom to tudi storil," je dejal.

Vlada ima po stečaju Adrie Airways dve možnosti: subvencioniranje nekaterih pomembnejših letalskih linij, za katere ne bi bilo zanimanja tujih letalskih prevoznikov, in pa ustanovitev novega letalskega prevoznika. Pristojni organi so vladi in koalicij že predstavili nekatere izračune, povezane s tema rešitvama, vendar javno še niso bili predstavljeni.

Vlada je sicer prejšnji teden že sprejela predlog novele zakona o letalstvu, ki izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij, o možnosti ustanovitve nove letalske družbe pa po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek takrat ni govorila.

Loading...