Revija Reporter
Slovenija

Pezdir pri Gorenaku: Policija ima imena parazitov

STA

12. mar. 2012 12:35 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ekonomist Rado Pezdir je danes v zvezi z objavo kolumne o mehanizmih korupcije v Sloveniji obiskal ministra za notranjega ministra Vinka Gorenaka, so zapisali na spletni strani ministrstva. Policija bo tako preverila, ali so podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, še piše na spletni strani.

Minister Gorenak je na današnjem srečanju v celoti podprl Pezdirjeva prizadevanja za razkritje in pregon korupcijskih dejanj, policija bo tako v skladu s svojimi pooblastili izvedla vse potrebne ukrepe, pojasnjujejo na ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da je policija močno okrepila svojo vlogo pri preiskovanju korupcijskih kaznivih dejanj, saj je samo v zadnjih dveh letih obravnavala 157 korupcijskih kaznivih dejanj in 29 kaznivih dejanj z elementi korupcije.

Spletna portala 24ur.com in žurnal24 pa poročata, da je Pezdir Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) predal konkretne informacije, imena in postopke glede podkupovanja, vendar javno o imenih ni želel govoriti.

Rado Pezdir je prejšnji teden v kolumni v Financah opozoril na to, kako delujejo mehanizmi slovenske korupcije. Pezdir je v svoji kolumni obsodil poskuse, da bi prek njega vplivali na odločitve finančnega ministra Janeza Šušteršiča.

Zapisal je, da se z vsakim oblikovanjem nove vlade "začne množični pohod kufrov denarja proti ministrstvom". Kasneje je dodal, da je na sivem lobističnem trgu ogromno denarja, lobiji pa potrebujejo pot tudi do nove ministrske ekipe. Pezdir je tudi napovedal, da bo v prihodnjih dneh razkril še preostale načine poskuse vplivanja.

Le dan zatem je predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič Pezdirju potrdil, da bo komisija sprožila preiskavo o tem, kdo je Pezdirja želel podkupiti. Namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik pa je v TV Klubu na POP TV dejal, da bo protikorupcijska komisija, kot ji omogoča zakonodaja, potem ko bo izvedla postopek, svoje ugotovitve javno objavila in ko bodo izpolnjeni ustrezni pogoji, objavila tudi imena. Preiskavo naj bi sprožil tudi NPU.