Lauren Hunter Daman Svet24.si

Pred kamero se je ustrelila v vagino

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

anamarija lampic Ekipa24.si

JO PREPOZNATE? Anamarija Lampič JEMLJE DIH! Naša...

Slovenija

Pezdir: Niko Kavčič je bil izrazito hinavski tip človeka - bančnika Franca Paara je dobesedno suženjsko vpregel!

Deli na:
Pezdir: Niko Kavčič je bil izrazito hinavski tip človeka - bančnika Franca Paara je dobesedno suženjsko vpregel!

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Rado Pezdir v svoji novi knjigi »Vzporedni mehanizem globoke države« kritično spregovori o brutalnih metodah udbovskega bankirja Nika Kavčiča. Objavljamo izsek iz intervjuja s Pezdirjem v novem Reporterju, v katerem obračuna s Kavčičem.

Pišete, kdo ga je dejansko največ naučil o bančništvu. Po trgovski akademiji v Ljubljani se je še v času Kraljevine Jugoslavije zaposlil v Kreditnem zavodu za trgovino in industrijo v Ljubljani, toda v ključne skrivnosti bančništva naj bi ga po vojni uvedel Franc Paar. Za slednjega ste navedli, da naj bi bil kot briljantni bančnik celo nekakšen osebni suženj Kavčiča.

Franc Paar je bil medvojni župan Bleda, eden najboljših slovenskih bančnikov pred drugo svetovno vojno. Po vojni se je znašel v komunističnih zaporih, po rodu je bil Nemec. Nanj je naletel Kavčič, pripadnik Ozne (kasneje UDV, izbran za gospodarstvo. Spravil ga je iz zapora, toda še pred tem mu je moral Paar napisati učbenik bančništva, dolg nekaj čez sto strani. Fenomenalno, kaj je človek napisal iz glave v zaporu. Po tem ga je Kavčič dobesedno suženjsko vpregel, da mu je postavil firmo Vrtnarija, iz katere se je potem razvila Droga Portorož. To govori o njegovem karakterju. Iz dokumentacije izhaja, da je tudi z lahkoto potunkal svoje najbližje sodelavce v kakršnokoli greznico, ki jo je naredil sam. Bil je izrazito hinavski tip človeka.

Celoten intervju z Radom Pezdirjem lahko preberete v tiskani izdaji Reporterja

Loading...