požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peticija proti propadu podjetij in obrtnikov

Deli na:
Peticija proti propadu podjetij in obrtnikov

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Božo Dokl, solastnik podjetja Hiša Daril d.o.o., se je na medije obrnil kot pobudnik Peticije za zaščito delavcev in obrtnikov. Skrbi ga, da je vlada spregledala nekaj zelo pomembnih dejstev, kar bi nas lahko teplo že čez nekaj tednov. Hkrati opozarja, da lahko trenutne razmere in nezadostni interventni ukrepi pripeljejo do masovnega odpuščanja delavcev:

Vsebino  njegovega dopisa  in povezavo do spletne peticije v celoti objavljamo:

Peticija za zaščito delavcev in obrtnikov

Pozdravljeni.

Pišem v zvezi s trenutno krizo.

Skrbi me, da je naša vlada spregledala nekaj zelo pomembnih dejstev, kar nas bo teplo že čez 2 do 3 tedne:

-Mamice (marsikatera tudi samohranilka), ki imajo kozmetične, masažne salone in podobno – so brez prihodkov. Prihodkov imajo nič od nič. Zgodilo se jim bo, da jim bo zmanjkalo denarja za hrano. Njim interventni zakon ne pomaga ampak jih dodatno uničuje.

-Trgovska, gostinska, storitvena in vsa podjetja, ki zaradi dekreta nimajo več prihodkov – imajo prihodke 0. Rezerve jih je večina porabila pred dvema dnevoma za plače. Za naslednje plače denarja ne bo, saj nimajo prihodkov. Nič jim ne pomaga subvencioniranje plače v deležu 40%, ker plače sploh ne bodo mogla izplačati. Tako bodo pričela podjetja masovno odpuščati delavce, in bo država te delavce dobila na zavod za zaposlovanje – in jim bo plačevala nadomestilo. V bistvu je tako, da če podjetje želi delavcem dobro, jim mora odpustiti čim prej, da preidejo na pleče države. Ko pa se bo stanje normalizirajo, pa jih bodo zaposlila nazaj.

Tega se Avstrijci, Francozi in Italijani zavedajo. V teh državah bo država delavcem zagotovila plačo, medtem ko so doma. S tem bodo rešili socialno stisko delavcev in preprečili propad podjetij.

Brez zveze je, da podjetja pošiljajo delavce na zavod in potem nazaj – bistveno boljše za državo je, da delavcem izplačuje neko minimalno plačo za čas dekreta o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Objavil sem peticijo na to temo, prosim za vaše mnenje o tem. Če mislite podobno kot jaz, moramo stopiti skupaj in pritisniti na vodstvo naše države, da spregleda.

Božo Dokl

Solastnik podjetja Hiša Daril d.o.o.

KLIKNI! Peticija za zaščito delavcev in obrtnikov