slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle pred evropskimi volitvami obrnil hrbet Toninu. Se uresničuje Janšev scenarij izgona NSI iz Evropskega parlamenta?

Deli na:
Peterle pred evropskimi volitvami obrnil hrbet Toninu. Se uresničuje Janšev scenarij izgona NSI iz Evropskega parlamenta?

Lojze Peterle je pred EU volitvami podprl Marka Balažica - Foto: omrežje X

»Predsedniku osamosvojitvene vlade in krščanskemu demokratu Lojzetu Peterletu se iskreno zahvaljujem za podporo. V Bruslju velja vsak glas. Sploh če sledi ambiciji, da nekaj stori v dobro človeka,« se je na omrežju X zahvalil prvak SLS Marko Balažic.

Ob tem je objavil video posnetek z dolgoletnim evropskim poslancem NSI Peterletom, v katerem je ta osebno podprl Balažica. Odločitev je razveselila tudi prvaka SDS Janeza Janšo, ki je na omrežju X zapisal: »Ko NSI zapustijo njeni ustanovitelji. Konec krščanske demokracije kot ekskluzivne politične znake. Mateju ostaja gola mavrica.«

S tem Janša meri na Tonina, ki je nosilec evropske liste NSI. Njegova neizvolitev bi bila velik uspeh za SDS, zlasti če NSI sploh ne bi dobila evropskega poslanca. Obenem pa se vnovič potrjujejo tudi Janševi prstni odtisi pri odločitvi SLS, da na evropske volitve gre s Petrom Gregorčičem, nekdanjim predsednikom programskega sveta RTVS po meri SDS.

Peterle je bil sicer vabljen tudi na listo svoje stranke NSI, vendar je ponudbo zavrnil. Vseskozi se je zavzemal za skupno listo NSI in SLS, za katero sta se stranki že skoraj dogovorili, nato pa so čez noč v SLS sporočili, da na volitve gredo s svojo listo. Konec lanskega leta je ustanovil Zavezništvo Slovenskih krščanskih demokratov in z Balažicem podpisal sporazum o uporabi imena stranke, ki jo je dolga leta vodil, na dogodku pa je bil navzoč tudi Gregorčič kot nosilec liste SLS.

Na lanskem kongresu NSI je Peterle kritiziral vodstvo stranke, ker ni doseglo preboja, prav tako je kritiziral odločitev, da NSI ne bo več podprla Janše za mandatarja. Peterle in Janša imata sicer hladno-tople odnose, v zadnjem času zelo dobre, saj vodi Združenje VSO, ki velja za Janševo veteransko organizacijo.

Peterletova podpora SLS pa ni edini udarec za NSI, saj je ta izgubila tudi naklonjenost medija Domovina, ki ga je pred leti pomagala ustanoviti. Njegov novi lastnik Aleš Štrancar je pred tedni prav tako podprl evropsko listo SLS oziroma Gregorčiča konkretno, zdaj pa je Balažic napovedal, da bo ajdovski podjetnik vodil strateški svet SLS za gospodarstvo.