pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle ob 25. obletnici SKD: Nekoč smo imeli moštvo, ki je zabijalo gole, danes se le taktizira

Deli na:
Peterle ob 25. obletnici SKD: Nekoč smo imeli moštvo, ki je zabijalo gole, danes se le taktizira

Foto: Bobo

V NSi so s simpozijem včeraj obeležili 25. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, SKD. "Takrat smo imeli moštvo, ki je zabijalo gole, danes se pa dribla in taktizira," je na simpoziju, ko je spomnil na pomembne dogodke iz tistega časa, dejal evropski poslanec in dolgoletni predsednik SKD Lojze Peterle.

NSi je simpozij pripravila na dan, ko je pred 25 leti potekal ustanovni kongres Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). Pred tem je spomladi 1989 nastalo Slovensko krščansko-socialno gibanje, ki se je v politično stranko z imenom SKD preimenovalo 2. novembra 1989.

SKD je bila del Demosa, ki je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 zbrala največ glasov in prevzela vodenje vlade. Prvi predsednik SKD in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa bi bil vesel, "če bi danes doživljali podobno ozračje, podobno voljo, podobno jasnost misli, pa tudi podobno korajžo, da ne rečem zaupanje ljudi, ki je pošlo".

Ob dogodkih izpred 25 let pravi, da jih je "bolj družilo tisto, kar je skupno, kot delilo tisto, kar je različno". Politiki bi zato morali vrniti osnovno poslanstvo, to je delo za skupno dobro.

Kot namreč pravi, pogreša duha, s katerim so takrat pričeli postavljati Slovenijo. "Takrat smo zabijali gole z demokratizacijo, proglasitvijo države, z zmago v vojni, uvedbo denarja, demokratičnimi reformami, z mednarodnim priznanjem," danes se samo preigrava, ugotavlja Peterle.

Kot je ob robu simpozija dejala predsednica NSi Ljudmila Novak, je tudi danes za krščansko demokracijo veliko izzivov. Slovenija v marsičem ni na pravi poti, zato menijo, da se mora krščanska demokracija okrepiti in v prihodnosti odigrati pomembnejšo vlogo.

NSi je Novakova označila kot ideološko naslednico SKD - pravna naslednica je bila združena stranka SLS+SKD. "Mi smo pravzaprav tisti varuhi temeljnih etičnih vrednot krščanske demokracije, ki so nas oblikovale kot narod, zato je pomembno, da se krščanska demokracija v Sloveniji ohranja, pridobiva na stabilnosti, teži," je dejala.

Dodala je, da vse, kar je moderno, ni nujno dobro za nek narod. Sami bodo tako ostali pri tradicionalnih etičnih vrednotah krščanske demokracije, seveda pa je njihov pogled usmerjen tudi v prihodnost. Pri tem je poudarila, da je temelj krščanskih demokratov zagotovo spoštovanje človeka, njegovega dostojanstva, življenja od spočetja do naravne smrti.

Sicer pa bodo v NSi po besedah njene predsednice nadaljevali s konstruktivno politiko, iskanjem odgovorov za prihodnost in vlagali predloge, želijo pa si tudi, da bi se odpravile nekatere anomalije in bi bilo tudi pri ravnanju ljudi na odgovornih funkcijah več odgovornosti.

Na simpoziju so se tako spomnili začetkov krščanske demokracije, spregovorili o njeni vlogi ter pomenu danes, pa tudi o tem, kakšna bi lahko bila njena vloga v prihodnje.