Revija Reporter
Slovenija

Peterle o očitkih iz Tarče: Nič nisem prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas

M. K.

24. apr. 2020 10:09 Osveženo: 10:10 / 24. 4. 2020

Deli na:

Lojze Peterle

Bobo

"V oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali moj angažma, kamera pa se je pasla na meni, kot da sem na kakšnem procesu," v zapisu na Facebooku pravi nekdanji premier in evropski poslanec Lojze Peterle o včerajšnji oddaji Tarča na TV Slovenija, v kateri je bil omenjen med politiki, ki naj bi se vmešavali v milijonske posle z zaščitno opremo.

"Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja. Pričakujem tudi razlikovanje med ponudbami, ki so se končale s pogodbo in onimi, ki se niso," pravi Peterle o svoji vlogi. "V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas. Hotel sem si biti samo na jasnem glede poteka zadev in verodostojen pred ponudnikom."

Peterle piše, da se je nanj obrnil eden od višjih ljudi v Civilni zaščiti, mu pojasnil "zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in me vprašal, če lahko kaj podvzamem in pomagam". Čeprav naj bi mu nek bivši politik svetoval, naj se v to ne vmešava, je poklical ministra Počivalška, ki naj bi mu povedal, da se zelo trudijo, da pa potrebnih velikih nabav ni in da je "vsaka pomoč dobrodošla".

Še isti dan je klical znanca v Nemčiji in ga vprašal, če pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro preskrbelo nujno kvalitetno opremo in ne bi zahtevalo avansa, pravi Peterle. Ta mu je svetoval podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo. Ker naj bi šlo menda lažje s ponudbo v slovenščini, se je to "nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka," dodaja Peterle.

"Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in Blagovnih rezervah," piše Peterle o svojih stikih z odgovornimi za nabavo zaščitne opreme. "Ko sem od tam naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil v transparentnost postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo. Tudi rok ponudbe je potekel."