900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poznavalec Evrovizije: Družbena omrežja te raztrgajo, dokler bo tako "krvoločno", najboljših ne bo na Evroviziji (VIDEO)

Deli na:
Poznavalec Evrovizije: Družbena omrežja te raztrgajo, dokler bo tako "krvoločno", najboljših ne bo na Evroviziji (VIDEO)

Alesh Maatko v oddaji Sledi korakov. - Foto: YouTube

V drugem delu oddaje Sledi korakov je Alesh Maatko spregovoril o zgodovini Pesmi Evrovizije. V zadnjih dveh desetletij skorajda ni bilo tega glasbenega spektakla, ki se ga ne bi udeležil.

Z mnogih držav, kjer je potekalo to največje glasbeno tekmovanje je pogosto pripravil obširne televizijske reportaže, pogosto se je v živo oglašal v radijske programe, v zadnjih letih pa vse kar je zanimivega objavi na svojem spletnem portalu Evrovizija.com.

V uvodu oddaje je povedal, da je v preteklosti o zmagovalni pesmi odločala le strokovna žirija, kasneje se je pridružilo še glasovanje prek telefonov, seveda pa se je iz leta v leto povečevalo število udeleženih držav. Dotaknil se je tudi mnogih uspešnih nastopov slovenskih glasbenikov, tako v nekdanji skupni Jugoslaviji, kot kasneje, ko smo Slovenci zaživeli v svoji državi. Zagotovo so se nekatere pesmi vtisnile v naš spomin in so postale večne.


Kar se tiče telefonskega glasovanja ali odločitve nacionalnih strokovnih komisij smo Slovenci zelo radodarni do sodelujočih glasbenikov iz nekdanjih   jugoslovanskih republik. Obratno se žal le redko zgodi, da smo deležni podobne glasovne pogače.

Alesh se je v oddaji spominjal tudi, koliko težav je bilo v preteklosti, v analognem času, ko še ni bilo digitalnih fotoaparatov, če je želel kakšno fotografijo poslati v domovino. Tudi video kamere so bile težje, snemalo se je na kasete, kar je znova pomenilo nekaj dodatnega časa pri urejanju in montaži.



S tehniko se je spreminjal tudi glasbeni spektakel. Če so v prvem obdobju glasbeniki peli ob igranju orkestra, se je z leti to vse bolj spreminjalo. Žal je bilo dostikrat bolj kot lepo petje, pomembno vse drugo. Alesh med nepozabne Evrovizije, ki se jih je udeležil kot akreditirani novinar šteje Azerbajdžan, Ukrajino, Švedsko, Rusijo in Avstrijo, ki je odlično poskrbela za promocijo. Tako kot tudi letos Izrael.

Zanimalo nas je tudi, zakaj meni, da se naši najboljši  glasbeniki v zadnjih letih nočejo udeležiti izbora za Pesem Evrovizije: "Odgovor je preprost, družbena omrežja te raztrgajo, včasih brez razloga in se naši top glasbeniki  tega rajši ne gredo. Dokler bo tako "krvoločno", menim, da  se izbora ne bodo udeležili."

Spregovoril je tudi o "kuhinji". Pravi da nanj, ko je bil član strokovne komisije, ni nikoli nihče vplival.  Ob koncu oddaje je povedal še, katere evrovizijske pesmi so se ga doslej najbolj dotaknile in s katerimi mediji v zadnjem obdobju sodeluje oziroma zanje dela. Zagotovo pa bo del Pesmi Evrovizije tudi drugo leto na Nizozemskem.