Revija Reporter
Slovenija

Peter Umek, forenzični psiholog: Duhovniških zlorab otrok se še vedno ne odkrije veliko

Biserka Karneža
7 1.466

6. feb. 2022 20:00

Deli na:

Peter Umek

Primož Lavre

Brez dvoma so kriminalne zgodbe, ki nas pritegnejo h gledanju v zadnjem letu, med njimi Jezero, Leninov park in Dolina rož, dovolj realne in strokovne. Po mnenju prof. dr. Petra Umka, začetnika forenzične psihologije v Sloveniji, so nadaljevanke kriminalističnega žanra, napisane po delih priljubljenega pisatelja Tadeja Goloba, zanimive tudi zaradi sodobnega, aktualnega dogajanja. Toda kako je, ko gre resnično zares in so v iskanju za storilcem na preizkušnji sposobnosti kriminalistov, policistov in forenzičnih psihologov, ki znajo najti še nekaj, na kar poprej ni nihče pomislil?

Kadar želimo omeniti izstopajoče kriminalistične primere, se običajno pogovarjamo o zločinih Metoda Trobca, o umoru Ivana Krambergerja in aferi Baričevič. Kaj je o njih in o poteku raziskav v primeru še drugih  zanimivih kaznivih dejanj, med njimi o zločinih Silva Pluta, povedal  zaslužni prof. mariborske univerze dr. Peter Umek?



Kako je bil odkrit umor v  bližini Ivančne Gorice in kakšne informacije so bile potrebne, da so kriminalisti lahko prišli na sled »kamniškemu fantomu«?

Kakšno je mnenje dr. Petra Umka o nerazrešenih zločinih in pogostih očitkih javnosti, da so obtoženi nedolžni?   

V katerih primerih je dr. Umek sodeloval v pogovorih z osumljenci in v čem je bil njegov pristop drugačen  od kriminalističnega?

Kako so obravnavani zlorabljeni otroci in kako posiljene ženske? Zakaj prihaja do porasta posilstev in kaj nam o tako sprevrženem dejanju razkriva  delo Rdeča kapica avtorice Irene Svetek?

Med epidemijo smo imeli neobičajne primere umorov. Fanta iz tradicionalnih, vernih družin, ki sta veljala za neproblematična, dobro vzgojena, sta položila roke na svoje bližnje. Kako izstopajoči so tovrstni umori v zgodovini kriminalnih dejanj na Slovenskem?

Na  pobudo iz duhovniških vrst je bila  organizirana iniciativa Dovolj.je, kjer opozarjajo na pretekle zlorabe otrok mladostnikov v Cerkvi.  Kakšno je mnenje dr. Umka o zlorabah otrok v Cerkvi kot v drugih okoljih, kjer so storilci učitelji, sorodniki, družinski prijatelji, starši?

Analize med epidemijo kažejo, da imamo več nasilja v družinah, povečale so se spletne goljufije in deloma gospodarski kriminal, kaj pa bi bilo še potrebno raziskati v primeru razvpite zavarovalniške goljufije z odrezano roko?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24