pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pet strank se še usklajuje, kako blokirati referendum

Deli na:
Pet strank se še usklajuje, kako blokirati referendum

Foto: Bobo

Pred četrtkovo izredno sejo DZ, ki so jo zahtevali poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB, bo predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o zakonski zvezi danes obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na seji bo tudi jasno, ali so se s predstavniki SMC čez dan uspeli uskladiti o morebitni dopolnitvi predlaganega sklepa.

Predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je skupaj z zahtevo za sklic izredne seje v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB. Do njega se bo danes opredelil matični parlamentarni odbor, v torek pa so omenjene stranke pot do izglasovanja predlaganega sklepa usklajevale s SMC. Brez glasov poslancev SMC predlog namreč praktično ne bi dobil zadostne parlamentarne podpore.

SMC podpisov pod zahtevo za sklic izredne seje sicer ni dala, so pa novelo na glasovanju v DZ podprli. Na torkovem srečanju so tako na pobudo SMC usklajevali nekatera procesna vprašanja, zaradi katerih bi lahko predlog sklepa dopolnili.

Po neuradnih informacijah naj bi bilo odprto vprašanje, kako ustaviti zbiranje podpisov za referendum, česar že vložen predlog ne vsebuje. Argumentacija bi bila pomembna predvsem, če se primer znajde pred ustavno presojo.

Odločitve v torek še niso sprejeli, z usklajevanji bodo nadaljevali danes dopoldne. Končna odločitev bo znana na seji odbora, ki se začne 15 minut po prekinjeni redni seji DZ.

Koalicija Za otroke gre pa poziva k oddaji podpisa za razpis referenduma, saj bodo lahko poslanci že v četrtek ustavili zbiranje podpisov.