pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ bo v četrtek razpravljal o (ne)dopustnosti referenduma

Deli na:
DZ bo v četrtek razpravljal o (ne)dopustnosti referenduma

Foto: Bobo

Državni zbor bo v četrtek na izredni seji odločal o predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki ga je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB. O kandidaturi Klavdije Markež za ministrico za izobraževanje pa se bo DZ izrekal v petek na redni seji.

O datumu izredne seje in časovnici redne seje se je danes dogovoril kolegij predsednika DZ. Poleg predloga sklepa o nedopustnosti referenduma o nedavno sprejeti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo na dnevnem redu četrtkove seje tudi druga obravnava predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki prihaja iz poslanske skupine opozicijske SDS.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je opozoril, da bo DZ z izrekanjem o (ne)dopustnosti referenduma na četrtkovi izredni seji kršil ustavni zakon. Po njegovih besedah bi DZ lahko o takšnem predlogu sklepa odločal šele po tistem, ko bi že bili izpolnjeni pogoji za razpis referenduma in ne že v času zbiranja potrebnih 40.000 podpisov pod referendumsko zahtevo. "Prekinitev zbiranja podpisov ni dopustna," je poudaril.

Tanko je dejal, da je s sprejetjem ustavnih sprememb na področju referendumske ureditve prenehal veljati 21. člen zakona o referendumu in ljudski iniciativi, zato veljajo neposredno določbe ustavnega zakona. Po njegovih besedah predsednik DZ Milan Brglez z uvrstitvijo predloga sklepa o nedopustnosti referenduma na četrtkovo sejo izvaja "nasilje nad ustavo".

Brglez pa je pojasnil, da prav smiselna uporaba 21. člena zakona omogoča, da se DZ že v času zbiranja podpisov odloči, ali je referendum dopusten ali ne. Po njegovih besedah v primeru, da bi DZ zavrnil referendum, njegovim pobudnikom ostaja na razpolago pritožba na ustavno sodišče. Predsednik DZ je zato Tankovo trditev o neveljavnosti 21. člena označil za zmotno.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da SMC v zvezi z novelo nikoli ni bila v vsebinski dilemi in jo podpira, pač pa je bila v procesni dilemi. Po njenih besedah je prav današnja polemika med predsednikom DZ in vodjem poslanske skupine SDS dobro ponazorila, kakšno procesno dilemo ima v mislih. Vendarle pa natančna argumentacija govori v prid temu, da se DZ lahko o (ne)dopustnosti referenduma izreče že v času zbiranja podpisov, je poudarila.

Poleg članov kolegija iz vrst ZL, DeSUS, SD in ZaAB je tako uvrstitev referendumske točke na dnevni red četrtkove izredne seje DZ podprla tudi Kustec Lipicerjeva, proti pa sta glasovala Tanko in poslanka NSi Ljudmila Novak. Na podlagi pojasnila Kustec Lipicerjeve je mogoče predvideti, da bo poslanska skupina SMC v četrtek podprla predlog sklepa o nedopustnosti referenduma.

Poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB so sicer v ponedeljek v proceduro vložili predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma skupaj z zahtevo za izredno seje DZ. Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je takrat poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije.

Predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva, pod katerim je podpisana SDS, bo v četrtek neuspešno končal zakonodajno pot. Odbor DZ za delo je namreč v sredo zavrnil zakonski predlog, ki bi odpravil volontersko pripravništvo. V SDS menijo, da bi morala vlada v skladu s predlogom pripraviti strategijo izvajanja pripravništva. Odbor je sicer že pozval vlado, naj v treh mesecih naredi analizo tega področja.

Redna seja, na kateri bo DZ v petek odločal tudi o kandidaturi Markeževe, pa se bo začela v sredo in bo trajala do 31. marca. Časovnica seje določa, da bodo poslanska vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom na vrsti v ponedeljek, 30. marca. Dnevni red seje prinaša tudi nekaj odmevnejših zakonskih predlogov. Druga obravnava zakona o cestninjenju bo tako na vrsti v sredo, petek pa bo prinesel drugo obravnavo zakona o bančništvu in nujno obravnavo sprememb zakona o gozdovih.

Matični parlamentarni odbor je sicer v ponedeljek predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Markeževe ocenil kot ustrezno. V skoraj šesturni predstavitvi je kandidatka izpostavila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Napovedala je, da namerava spremembe normativov in standardov uvajati le, če bo za to obstajalo soglasje socialnih partnerjev. Pričakovati je, da bo Markeževa zbrala zadostno podporo tudi v petek.