Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pet odstotna prednost za SDS

Deli na:

Opozicijski SDS tudi po mesecu dni od zadnje meritve ohranja pet odstotnih točk prednosti pred vladnim SD, kaže današnja anketa Dela. Na tretje mesto pa se je tokrat zavihtel LDS. Pred tem je bil tretji DeSUS, junija pa SNS. Avgust je tudi mesec, ko se je padanje ocene vlade ustavilo, zdaj znaša 2,57.

Opozicijski SDS tudi po mesecu dni od zadnje meritve ohranja pet odstotnih točk prednosti pred vladnim SD, kaže današnja anketa Dela. Na tretje mesto pa se je tokrat zavihtel LDS. Pred tem je bil tretji DeSUS, junija pa SNS. Avgust je tudi mesec, ko se je padanje ocene vlade ustavilo, zdaj znaša 2,57.

SDS bi volilo 22,9 odstotka (junija dobrih 20 odstotkov), SD pa 17,9 odstotka (junija slabih 16 odstotkov). Na tretjem mestu je po pisanju Dela presenetljivo LDS s 6,9-odstotno podporo, sledita DeSUS (6,6 odstotka) in SNS (5,8 odstotka). Zunajparlamentarni NSi bi volilo 4,8 odstotka vprašanih, Zares pa 4,3 odstotka. SLS ima v Delovi anketi 3,3-odstotno podporo.

Okoli četrtina vprašanih je neopredeljenih, 11,5 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 13,7 odstotka se volitev ne bi udeležilo, 2,2 odstotka vprašanih bi volilo drugo stranko.

Vlada je za svoje delo v zadnjem mesecu dobila povprečno oceno 2,57 (na lestvici od 1 do 5), mesec prej pa 2,52. Več kot polovica vprašanih ji je izrekla negativno oceno (18,1 odstotka zelo negativno in 36,6 negativno), pozitivno pa ji je prisodila dobra tretjina anketiranih (0,9 odstotka zelo pozitivno in 29,2 pozitivno). Srednjo oceno je pred mesecem dni in zdaj podalo okoli 12 odstotkov vprašanih.

Tudi parlament se je avgusta bolje odrezal kot prejšnji mesec, čeprav so parlamentarci od druge polovice julija na počitnicah. V avgustovskem merjenju javnega mnenja so vprašani podelili parlamentu povprečno oceno 2,63, kar je izboljšanje glede na julijsko 2,57. Tudi zanj velja, da je negativnih ocen več kot pozitivnih.

Kljub temu, da je LDS skočil po lestvici navzgor, bo predsednica LDS Katarina Kresal prihodnji mesec zapustila Delov barometer priljubljenosti. Na vrhu lestvice je nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, drugi je evropski komisar Janez Potočnik, na tretjem mestu pa predsednik republike Danilo Türk. Četrti je predsednik Zbora za republiko Gregor Virant, sledi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa se je kot novinka uvrstila na šesto mesto.

Premer Borut Pahor je s petega zdrsnil na 10. mesto, prvak SDS Janez Janša pa z 10. na 16. mesto. Lestvico zapušča tudi ministrica za kulturo Majda Širca, nanjo pa se vrača predsednik Zares Gregor Golobič.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 9. do 12. avgusta na reprezentativnem vzorcu 694 odraslih državljanov opravil Delo Stik, oddelek za tržne raziskave.