Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju z Mirom Cerarjem: Pri SMC ni stricev iz ozadja

Deli na:
Intervju z Mirom Cerarjem: Pri SMC ni stricev iz ozadja

Foto: Primož Lavre

Pred štirimi leti je vstopil v politiko s svojo Stranko Mira Cerarja in z njo zmagal na volitvah, zdaj je predsednik vlade v odstopu in odhaja na volitve kot predsednik Stranke modernega centra.

Zato smo se z njim pogovarjali v prostorih stranke na Beethovnovi ulici v Ljubljani, tik ob poslopju državnega zbora. Miro Cerar še vedno računa na zmago na volitvah, v novi vladi si želi tudi NSI in še katero stranko, še naprej pa zavrača sodelovanje z SDS Janeza Janše. V intervjuju je okrcal prorusko politiko zunanjega ministra Karla Erjavca, govoril je tudi o lobijih, stricih iz ozadja in globoki državi. Zatrjuje, da ni marioneta Foruma 21, razkril je tudi, o čem se pogovarja na srečanjih z Milanom Kučanom. Intervju je potekal prejšnjo sredo, pred burnim dogajanjem v SMC, ko sta ob izbiranju kandidatne liste iz stranke izstopila dva njena poslanca.

V politiko ste vstopili kot ugledni pravnik, po štirih letih odhajate na volitve kot predsednik vlade v odstopu, ki mu je razpadla koalicija. Ali obžalujete, da niste ostali profesor na pravni fakulteti?



Ne obžalujem ničesar. Dejstvo je, da mi koalicija ni razpadla, ampak sem odstopil – iz protesta zoper odločitev vrhovnega sodišča, ki je naše državljanke in državljane še enkrat poslalo na referendum, na katerem bodo odločali o drugem tiru. Vlada bo do volitev in imenovanja nove vlade normalno delovala. Državljanom sem zagotovil, da bomo mirno in stabilno šli naprej ter da ne bo nobenih pretresov, kot smo tudi do zdaj vodili vlado.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Cerar meni, da bi bila lahko NSI koristen partner v sedanji in tudi kakšni bodoči vladi; pove, zakaj si ni niti prizadeval za obisk v Beli hiši; pravi, da je Karl Erjavec odvrgel masko, ko se ni distanciral od neprimerne izjave ruskega veleposlanika; se pohvali, da se Juncker se prav tako vneto objema z njim kot s Plenkovićem; sumi, da so v ozadju stavke v Sovi tudi nekateri politični motivi; Janši očita, da »jamra« že leta in leta in da so za vse njegove stvari krivi drugi.