Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako Janša z domoljubno pesmijo poziva na shod »rumenih jopičev«, na katerem naj bi nastopil kot zadnji govornik

Deli na:
Tako Janša z domoljubno pesmijo poziva na shod »rumenih jopičev«, na katerem naj bi nastopil kot zadnji govornik

Pred jutrišnjim protestnim shodom so se srečali njegovi glavni politični organizatorji, prvaki Janez Janša (SDS), Marjan Podobnik (SLS) in Franc Kangler (NLS) - Foto: twitter

Prvak SDS Janez Janša s pesmijo vabi na udeležbo na jutrišnji protestni shod na Prešernovem trgu v Ljubljani, katerega uradni organizator je SLS skupaj s Francem Kanglerjem in civilnodružbenimi organizacijami ter še nekaterimi manjšimi strankami. Kot je znano, NSI in Zelenih na shod ne bo.

»Imamo najlepšo domovino na svetu. Naj bo res domovina ZA VSE. Brez delitve na prvo in drugorazredne. VSI se moramo prepoznati v barvah naše zastave. ZATO bomo 10.10. ob 17.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani.#upor2019#DovoljJe#STOPkorupciji#prvorazredni#drugorazredni,« piše Janša na tviterju.

Pod njegovim zapisom je pripet video, ki predstavlja najlepše kraje Slovenije, ob tem pa dramski igralec Bine Matoh recitira domovinsko pesem, ki jo je napisal nihče drug kot Janez Janša.

»Kot raj si, domovina, si kot vrst sveta, v glas zvonov rojena, nam ustvarjena,« je eden od verzov njegove domoljubne pesmi, ki ga objavljajo tudi na Janševi Novi24TV.

S svojim tvitom je ganil prvaka SLS Marjana Podobnika, ki je ob tem zapisal: »Čestitam za čudovito predstavitev Slovenije in vabilo na jutrišnji shod. Ob teh besedah spomin zaplava v zanosa polne dni, ko smo se odločali za neodvisno Slovenijo, se borili in molili zanjo. Nič in nihče nam ne more preprečiti, da bi verjeli in gradili pravično Slovenijo-za vse.«

Pred jutrišnjim protestnim shodom so se srečali njegovi glavni politični organizatorji, prvaki Janez Janša (SDS), Marjan Podobnik (SLS) in Franc Kangler (NLS), slednji tudi vodi civilnodružbeno organizacijo Rešimo Slovenijo, ki je tudi glavni pobudnik jutrišnjega shoda »rumenih jopičev«.

Veljaki naj bi se dogovorili, da bodo tudi sami nastopili kot govorniki; Podobnik je sicer predlagal, da politiki na zborovanju ne bi govorili in da bi to prepustili civilno družbenim organizacijam, toda Janša naj bi vztrajal, da bi bili med govorci tudi vodilni politiki.

Podobnik nam je sporočil, da bodo govorili predstavniki vseh 24 organizacij, vsak po dve minuti, izjeme bodo lahko govorile dlje časa. Med govorci bo tudi Janez Janša, vendar še ne ve, ali bo zadnji on ali pa Kangler kot pobudnik shoda. Sam Podobnik bo zgolj na kratko napovedal prihodnje aktivnosti.

Podobnik je sicer predlagal, da politiki na zborovanju ne bi govorili in da bi to prepustili civilno družbenim organizacijam, toda Janša naj bi vztrajal, da bi bili med govorci tudi vodilni politiki.

Po drugi strani naši viri pravijo, da ni nujno, da se bo Janša sploh udeležil zborovanja v primeru, če bi se na Prešernovem trgu zbralo premalo ljudi. Napovedano je namreč deževno vreme, tudi za avtobuse ni nujno, da bodo polni.

Po dosedanjih informacijah naj bi SLS organizirala 13 avtobusnih linij iz različnih koncev Slovenije, iz Maribora naj bi odpeljali najmanj trije avtobusi, dodatne naj bi organizirali iz Slovenske Bistrice in Laškega. Če bodo napolnili dvajset avtobusov, bo prišlo najmanj tisoč ljudi, še enkrat toliko jih pričakujejo v Ljubljani.

Ker so za zborovanje izbrali Prešernov trg, ne pa denimo Kongresni trg, bo vsekakor na posnetkih videti ogromno ljudi, ki se stiskajo na manjšem prostoru. Zborovanje se bo začelo ob 17. uri, eno uro prej pa bo maša za domovino v bližnji frančiškanski cerkvi. Končalo naj bi se ob 18.30, ko so tudi organizirani avtobusni prevozi v domače kraje.

Pred shodom, ob 14. 30, bo ključne pobudnike in podpornike akcije »Rešimo Slovenijo« sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki se shoda ne bo udeležil.

Poleg že omenjenih strank bodo na shodu sodelovali stranki Glas za otroke in družine (Aleš Primc) in Novi socialdemokrati (Andrej Magajna), Davkoplačevalci se ne damo (Vili Kovačič) ter vrsta civilnih iniciativ. Zeleni (Andrej Čuš) so sodelovanje odpovedali, NSI (Matej Tonin) pa od vsega začetka ne sodelujejo pri organizaciji protesta.

Kot je neuradno slišati, ne želijo nastopati na shodih, kjer množica ploska Janezu Janši. Uradno pa zato, ker v prvi vrsti gre za strankarski shod, medtem ko so civilne iniciative zgolj njihova krinka.

Kot je znano, je pred sprejetjem marakeške deklaracije Janša nagovarjal odvetnico Lucijo Šikovec Ušaj, naj organizira proteste civilnih skupin, vendar je na koncu pred državni zbor prišlo nekaj več kot deset posameznikov, ki jih potem prvak SDS še povohal ni.

Zdaj, ko je organizacijo prevzela politična stranka SLS, je pričakovati več udeležencev, Janšev zapis na tviterju pa napoveduje njegovo udeležbo na shodu.