Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Pazniki v koprskem zaporu nad direktorja: Iz zapora je naredil luksuzen hotel, pazniki smo služabniki zapornikov

Deli na:
Pazniki v koprskem zaporu nad direktorja: Iz zapora je naredil luksuzen hotel, pazniki smo služabniki zapornikov

Foto: Bobo

Pravosodni policisti koprskega zapora so v odprtem pismu po pobegu dveh pripornikov konec decembra opozorili na nepravilnosti v zavodu in na kadrovsko stisko. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij bo v petek predstavila ugotovitve interne komisije glede pobega, eden od ubežnikov pa je v intervjujih za srbske medije opisal pobeg.

V odprtem pismu, ki so ga pravosodni policisti iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper naslovili na medije in predsednika vlade Marjana Šarca, so obsežno opisali razmere v zaporu in okoliščine pobega dveh pripornikov. Zahtevajo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja zavoda Dušana Valentinčiča, saj da je iz koprskega zapora "naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb".

Ob tem so zanikali nekatere navedbe glede okoliščin pobega pripornikov, češ da nadrejeni z njimi želijo "osramotiti in ponižati pravosodne policiste, da bi prikrili svojo odgovornost". Med drugim pobegla pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović po navedbah iz pisma nista korektno prestajala pripora, saj da sta paznikom grozila in jih žalila. Nihče od nadrejenih pa kljub sumu pravosodnih policistov, da skrivata modem za povezavo s spletom oziroma mobilni telefon, ni odredil pregleda sobe.

PISMO LAHKO V CELOTI PREBERETE NA TEJ POVEZAVI

Opozorili so na pomanjkanje senzorjev gibanja. "Naš video sistem je tako zastarel, da se komaj opazi, da se nekdo premika," so zapisali. Poleg tega so po pobegu izvedeli, da rešetke na oknih niso iz magnolijevega jekla, ampak iz navadnega jekla. Kot so navedli, so tudi sami poskusili prežagati rešetke, kar jim je uspelo v 15 minutah.

Kot so zapisali, so vsa okna v celicah pred časom imela dodatno kovinsko mrežo, ki je onemogočala dotikanje rešetk, a je direktor Valentinčič ukazal njeno odstranitev.

To naj bi mu po navedbah pravosodnih policistov svetoval varuh človekov pravic, a so pri varuhu včeraj to zanikali. "Odločitev o dodatnem zavarovanju bivalnih sob zaprtih oseb je predvsem ukrep v pristojnosti zavoda za prestajanja kazni zapora. Vendar pa namestitev dodatnih kovinskih mrež na okna bivalnih prostorov zaprtih oseb ni ukrep, ki bi ga varuh spodbujal," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po oceni varuha bi bila dodatna mreža na oknih omejevalen ukrep, ki je utemeljen le, če je nujen za dosego zakonitega cilja. Zaradi kovinskih mrež je dostop svetlobe v bivalni prostor lahko namreč slabši, omejeno je tudi prezračevanje, zlasti v manjših bivalnih sobah lahko kovinska mreža povečuje tudi občutek utesnjenosti, so opisali.Pri varuhu so ob tem spomnili tudi na njihova dolgoletna opozorila o težavah, s katerimi se pri opravljanju svojega dela soočajo pravosodni policisti, predvsem kadrovskih.

Kadrovske težave so koprski pazniki v pismu tudi natančno opisali. Med drugim naštevajo, da v zavodu, kjer je zaprtih okoli 150 oseb, ponoči delajo samo štirje pravosodni policisti, od tega mora eden stalno spremljati video nadzor. "V zaporih Ljubljana, Maribor, Celje imajo podobno število zaprtih oseb, pa je v nočnem času prisotnih devet pravosodnih policistov," so kritični do organizacije dela v zaporu.

Težave jim povzročajo tudi navodila generalnega urada uprave za izvrševanje kazenskih sankcij glede spremstva zapornikov po celi Sloveniji. "Generalni urad je izdal navodilo, da se ne smemo na poti ustaviti in kupiti sendviča, prav tako pri sebi ne smemo imeti hrane od doma, niti plastenke vode. Nikoli ne veš, koliko časa boš na poti, uro ali šest ur, plus vožnja nazaj v zavod. Medtem ko je v drugih zavodih to le izjema," so zapisali. Opozorili so tudi, da nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov.

Kljub temu, da sta pripornika Milosavljević in Mitrović pobegnila s pomočjo vzmetnic, ki so po navedbah paznikov dva meseca ležale pri zabojnikih za smeti, se med nočnim pobegom nista mogla izogniti poškodbam. Kot je v intervjujih za srbske medije povedal Mitrović, si je na žici porezal roko, pri skoku z zidu še kolk, Milosavljević pa nogo. Odločno je zanikal navedbe v bosanskih medijih o tem, da naj bi bila z Milosavljevičem vpletena v umor, ki se je 1. januarja zgodil v Sarajevu. Da nista osumljena, so že v torek sporočili iz Interpola Sarajevo BiH.

Kot poročajo Primorske novice, je Mitrović v intervjuju še potrdil, da je po pobegu klical v koprski zapor in se pogovarjal z direktorjem. Zagotovil naj bi mu, da v njun pobeg ni bil vpleten nihče od paznikov.

Okoliščine pobega iz koprskega zapora je preverjala tudi interna komisija, ki jo je imenoval generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, ugotovitve pa bodo predstavili na petkovi novinarski konferenci.

Loading...