Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria za kreditom

Deli na:

Jure Cekuta je pri Erste Bank vzel posojilo, za katero je menda jamčila Patria. Dolg, ki znaša okoli 1,4 milijona evrov, ni poplačan, vprašanje pa je, komu je Cekuta moral dati ta denar, poroča današnje Delo. Slikar Jure Cekuta je za STA dejal, da v Erste Bank ni bil nikoli komitent in da je to takšna laž, da mu je od vsega tega že slabo.

Jure Cekuta je pri Erste Bank vzel posojilo, za katero je menda jamčila Patria. Dolg, ki znaša okoli 1,4 milijona evrov, ni poplačan, vprašanje pa je, komu je Cekuta moral dati ta denar, poroča današnje Delo. Slikar Jure Cekuta je za STA dejal, da v Erste Bank ni bil nikoli komitent in da je to takšna laž, da mu je od vsega tega že slabo.

Dolg Cekute avstrijski banki so po poročanju Dela te dni ugotovili avstrijski kriminalisti. Kot navaja časnik, si je Cekuta denar izposodil pred dobrima dvema letoma, kot poroka za posojilo pa je omenil Patrio, ki naj bi plačala dolg. Kriminalisti se zdaj ukvarjajo s tem, za kaj je Cekuta denar potreboval.

Slikar do danes ni poplačal ničesar, saj se je Patria leta 2007 Cekute po hitrem postopku poskušala znebiti. Kot piše časnik, je imel Cekuta od maja 2004 do decembra 2006 s Patrio sklenjeno svetovalno pogodbo, za katero je mesečno prejemal 4000 evrov.

Cekuta je bil po poročanju Dela vključen tudi v pogodbo, ki jo je imel s Patrio sklenjeno Hans Wolfgang Riedl. Ta je Cekuti februarja 2007 izplačal 340.000 evrov. Od Patrie pa je Cekuta očitno pričakoval več denarja; ker ga ni bilo, je moral vzeti kredit.

Po Delovih virih se kriminalisti ob zbiranju dokaznega gradiva ukvarjajo z dvema teorijama: po prvi je Cekuta denar vračal Patrii, druga teorija pa pravi, da je denar nesel nekomu v Slovenijo, ki je slikarju pomagal pri njegovi orožarski dejavnosti, za katero ga je Patria najela: zbiral je podatke o konkurenci in se razgledoval za podjetjih, prek katerih bi Patria lahko opravila svoje protidobavne obveznosti.

Slikar Cekuta je za STA dejal, da so informacije o dolgu, ki naj bi ga imel do Erste Bank, laži. "V Erste Bank nisem bil nikoli komitent," je dejal. Na vprašanje, ali je zadeva popolnoma izmišljena, pa je odgovoril, da je to "taka laž, da zdaj mi je pa že malo slabo od vsega tega".

Poleg tega je zatrdil, da s Patrio nikoli ni imel nobene pogodbe. V članku je po njegovih besedah "kup neresnic", zaradi česar je Cekuta, kot pravi, strašno razočaran nad novinarsko etiko. "Sploh ni važno, kaj pišejo, važna je samo senzacija," je poudaril.

Kot je še dejal, bi bilo najbolj pošteno počakati, da se vsa zgodba konča, "pa se bo potem videlo, kdo je kdo". Sam pa pričakuje, da bo izločen "iz tega škandala in da bom lahko imel svoj umetniški mir naprej".

Na vprašanje, ali drži, da je vendarle od Riedla prejel 340.000 evrov, pa je Cekuta pojasnil, da je samostojni umetnik na področju kulture, slikar. Kot je poudaril, mu dohodkov ni treba razlagati nobeni javnosti, saj "nisem v nobeni stranki, nisem nikjer zavezan". Zatrdil je še, da sta pogodba in posel čista.