stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pasja vročina segreva reke in morje

Deli na:
Pasja vročina segreva reke in morje

Foto: Bobo

Vročina, ki je v teh dneh zajela Slovenijo, vpliva na temperaturo rek in morja, medtem ko na višino vodostajev rek in podtalnice za zdaj nima večjega vpliva. Vodostaji rek so si po jesensko-zimski suši opomogli, podtalnica pa še ni na pričakovani ravni, vendar kaže trend naraščanja, je STA povedala dežurna hidrologinja Maja Jeromel.

Vroče vreme v teh dneh s temperaturami do predvidenih 35 stopinj, ki naj bi jih po napovedih meteorologov namerili v četrtek v nižinah po Sloveniji, ogreva reke in morje. Temperatura morja v Kopru je v ponedeljek popoldne že dosegla 26 stopinj Celzija, med rekami pa imata trenutno po podatkih Agencije RS za okolje najvišje temperature Ledava v Čentibi v Prekmurju in Savinja v Velikem Širju. V obeh je trenutno prek 21 stopinj Celzija.

Toplejša voda v rekah in morju vpliva predvsem na življenje v vodi, vendar trenutne temperature še niso problematične, je povedala dežurna hidrologinja z Agencije RS za okolje.

Medtem ko so si vodostaji rek po jesesnko-zimski suši popolnoma opomogli, pa podtalnica še ni na ravni, pričakovani za ta letni čas, vendar kaže trend naraščanja, je pojasnila Jeromlova. Še vedno pa je podtalnica nizka na "problematičnih" območjih, kot sta Dravsko in Krško polje in v Pomurju, vendar se stanje izboljšuje. Reke po Sloveniji imajo trenutno male do srednje pretoke, kar je običajno za ta letni čas.

Napovedi za naprej so nehvaležne, saj ni zanesljivih dolgoročnih napovedi vremena. Trenutno je stanje voda v okvirih pričakovanj, če bi se pa dlje časa nadaljevalo sušno obdobje, pa bi lahko imeli ponovno težave pri oskrbi, je dejala Jeromlova.