Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor začel posvetovanja o predlogih kandidatov za varuha človekovih pravic

Deli na:
Pahor začel posvetovanja o predlogih kandidatov za varuha človekovih pravic

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavniki narodnih skupnosti o predlogih kandidatov za varuha človekovih pravic in za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Kot prvi je na posvet prišel vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, preostali pa naj bi se zvrstili na vsake pol ure.

Na poziv za varuha je sicer prispelo 26 kandidatur. Med drugimi se za to mesto potegujejo nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh, sedanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, sedanji namestnik varuhinje Tone Dolčič in velenjska tožilka, poznana predvsem po primeru koroške deklice, Aleksandra Štiblar.

Predsednik lahko za varuha predlaga tudi več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. V DZ je za izvolitev varuha potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Za prvega namestnika predsednika računskega sodišča pa se potegujejo direktor davčnega urada Maribor Marjan Špilar, vrhovni državni revizor na računskem sodišču Jorg Kristijan Petrovič, Miranda Groff Ferjančič z ministrstva za finance in Gregor Korošec.

Predsednik države predlaga kandidata za namestnika DZ, ta pa o njem s tajnim glasovanjem odloča v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina poslancev.