Revija Reporter
Slovenija

Pahor sprejel svojce padlih in ranjene v osamosvojitveni vojni (FOTO)

STA

24. jun. 2020 18:22 Osveženo: 18:24 / 24. 6. 2020

Deli na:

Presednik republike Borut Pahor je gostil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Bor Slana/STA

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel svojce padlih in ranjene v vojni za Slovenijo. Zahvalil se jim je za njihov najvišji možni prispevek k samostojnosti države in izpostavil potrebo, da ohranjamo spomin na njihova dejanja. Pred skorajšnjo 30-letnico samostojnosti je po njegovih besedah morda tudi čas za spremembe zakonodaje, ki se jih tiče.

Na sprejemu v Vili Podrožnik, ki sta se ga udeležila tudi predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin, je Pahor dejal, da sta upor in priprave nanj združila Slovence, ob tem pa ocenil, da bi brez enotnega upora naša samostojnost doživljala bistveno tršo in bolj negotovo pot.

Ključni dejavnik upora je bil sicer po njegovih besedah "naš človek, teritorialec, policist, rezervist, ki je svoje delo, svojo eksistenco in svoje bližnje v trenutku odločitve zamenjal za uniformo in vzel v roke orožje, na nek način pa tudi usodo naše države". S tem je po besedah Pahorja v ospredje stopil znan slovenski uporniški duh, ki se je zavedal neprecenljive zgodovinske priložnosti in to brez egoizma, preračunavanja in razmišljanja o lastnih interesih, ampak s ponosom in požrtvovalnostjo.

Pahor je zbranim dejal, da so največjo žrtev za domovino dali njihovi možje, sinovi, očetje, zato se mu zdi prav, da predstavniki države ob dveh ključnih osamosvojitvenih praznikih na takšnih sprejemih obudijo spomin na njihova dejanja: "Vsi padli morajo ostati v naših srcih in tudi v zavedanju, da smo skoraj 30 let življenja v miru dolžni tistim, ki so za obrambo miru plačali najvišjo ceno," je dejal.

Naslednje leto, ko bomo praznovali 30-letnico samostojne slovenske države, ima vlada po besedah Pahorja morda tudi priložnost, "čeprav ni prva, ki je k temu pozvana", da pregleda in pripravi morebitne spremembe zakonodaje, ki bi skušale urediti težave, s katerimi se soočajo svojci žrtev in ranjeni v osamosvojitveni vojni. "Na ta način bi se država skušala primerno prikloniti našim in vašim žrtvam," je dejal zbrani.

Rudolf Lah se je v imenu svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo zahvalil za sprejem, ki je v luči aktualnih razmer s koronavirusom še posebej razveseljujoč. Veseli ga, da država z njim ohranja spomin na vse, ki so zanjo žrtvovali svoja življenja in zdravje. Na ta način dokazuje, da ne bo in da ne sme pozabiti žrtev, je dejal.