pm-delci Svet24.si

Presenetilo vas bo, kje v Sloveniji je zrak z ...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

sds, janez janša, Necenzurirano

To je slovenski Watergate. Kaj bomo zdaj? ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

Wednesday je med najbolj priljubljenimi serijami Odkrito.si

Netflix: »Zato ukinjamo serije, prihodnost je ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor Prekmurcem odprl vrata predsedniške palače

Deli na:
Pahor Prekmurcem odprl vrata predsedniške palače

Borut Pahor in dan odprtih vrat v predsedniški palači - Foto: Twitter/Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom tradicionalno odprl vrata predsedniške palače. V nagovoru z županjo občine Črenšovci Vero Markoja sta spomnila na zasluge Jožefa Klekla starejšega pri priključitvi Prekmurja.

Županja Markoja se je Pahorju zahvalila za desetletno obeleževanje praznika v občini Črenšovci in mu ob priložnosti predala spominsko plaketo. Pahor se je povratno zahvalil za posebno čast, da je vsako leto na predvečer praznika lahko položil venec pred spomenik Klekla starejšega. Na slovesnosti je Pahorja vedno pričakalo ogromno ljudi, ki so se zbrali z željo zahvaliti se Kleklu starejšemu.

Pahor je spomnil, da mineva več kot 100 let od uspešne uresničitve želje Prekmurcev po priključitvi matičnemu narodu. Po prvi svetovni vojni je Slovenija na pariški mirovni konferenci izgubila dele ozemlja. "A je ob tem pridobila Prekmurje, ki je zelo dragoceno," je dejal.

Po treh vojnah v preteklem stoletju je Slovenija suverena in članica Evropske unije ter Zveze Nato. Poklicani smo, da zanjo skrbimo, jo gradimo, negujemo in pazimo, da je med nami čim manj sovraštva in čim več razumevanja, je Pahor nagovoril zbrane.Ob tem je obžaloval, da sta se dve največji državi v Evropi znašli v vojni, kar nas vse navdaja s skrbmi. "Kar lahko sami naredimo je, da poskrbimo za čvrsto skupnost narodov in državljanov, ker samo tako lahko otrokom zagotovimo varno prihodnost," je sklenil.

Praznika so se včeraj na Prekmurskem trgu v Ljubljani spomnili tudi v Klubu Prekmurcev v Ljubljani. Na tradicionalni slovesnosti je navzoče nagovoril tudi prvi predsednik republike Milan Kučan, je poročala TV Slovenija.