zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor predlagal svoja kandidata za viceguvernerja BS, Milan M. Cvikl izvisel

Deli na:
Pahor predlagal svoja kandidata za viceguvernerja BS, Milan M. Cvikl izvisel

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru za viceguvernerja Banke Slovenije predlaga Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca. Po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin ocenjuje, da kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in uživata potrebno podporo. Za izvolitev v svet Banke Slovenije potrebujeta 46 glasov.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po pogovorih z vodji poslanskih skupin v torek in sredo je predsednik republike ugotovil tudi, da oba kandidata uživata potrebno podporo poslancev.

Med kandidati, ki jim ni uspelo, je tudi Milan Cvikl, ki mu bo kmalu potekla fukncija revizorja na Evropskem računskem sodišču, zato išče novo službo v Ljubljani.

DZ bo zdaj o kandidatih glasoval najpozneje v 30 dneh. Na tajnem glasovanju potrebujeta Bošnjak in Dolenc 46 glasov.

Za položaj, ki ga sedaj zasedata Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo, se je sicer potegovalo 16 kandidatov. Po Pahorjevih pogovorih s poslanskimi skupinami ni bilo moč razbrati, kdo je njihov favorit. Jasno je bilo le to, da sedanjima viceguvernerjema v poslanskih klopeh niso naklonjeni.

V svetu Banke Slovenije poleg guvernerja Boštjana Jazbeca in Bohneca ter Zadravec Caprirolove sedita še Mejra Festić in Irena Vodopivec Jean. Slednja je septembra lani nadomestila nekdanjega viceguvernerja in namestnika guvernerja Janeza Fabijana, ki mu je za uspeh pri vnovični kandidaturi predvsem zaradi očitkov, da je bil preveč vpet v dogajanje v bančnem sistemu v zadnjih letih, zmanjkal en poslanski glas.