sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor posvete o mandatarju začenja s SMC

Deli na:
Pahor posvete o mandatarju začenja s SMC

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor danes začenja posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za mandatarja. Kot prve bo gostil predstavnike SMC, stranke, ki je na volitvah v DZ prejela največ glasov. Koalicijska usklajevanja za danes niso predvidena, zaradi nekaterih razhajanj med potencialnimi partnerji pa niso izključeni neformalni pogovori.

Predsednik republike bo posvetovanja s poslanskimi skupinami opravil po vrstnem redu glede na njihovo zastopanost v DZ. Po današnjem sestanku s predstavniki SMC bo v torek gostil vodstvi SDS in DeSUS, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo. Po konstituiranju ima Pahor 30 dni časa, da predlaga kandidata za mandatarja, a bo to verjetno storil že kmalu po pogovorih. Po pričakovanjih bo na to mesto predlagal predsednika SMC Mira Cerarja.

Najverjetnejšega mandatarja pa še pred tem čaka odločilni del koalicijskih usklajevanj s strankami DeSUS, SD, NSi in ZaAB. Cerar je namreč po četrtkovem drugem krogu koalicijskih pogajanj dejal, da bodo na podlagi pripomb potencialnih partnerjev predvidoma do torka pripravili besedilo, ki bo že "resna osnova za dokončno besedilo koalicijskega sporazuma" in za odločitev potencialnih partnerjev o vstopu v koalicijo.

Pri večini razpravljavcev je bilo v zadnjem krogu pogovorov po besedah Cerarja čutiti optimizem. Le NSi se zaradi programskih razhajanj od ostalih strank za zdaj od koalicije oddaljuje, vendar pa Cerar verjame, da bi bilo vsebinske razlike z dovolj volje mogoče premostiti. Tudi zato danes niso izključeni neformalni pogovori med Cerarjem in predstavniki NSi. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v soboto za STA omenil možnost, da bi se na neformalnem pogovoru s Cerarjem lahko sestal tudi predsedujoči SD Dejan Židan.