sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor je izbral Žarnića

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru predlagal, da za ministra za okolje in prostor imenuje profesorja na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića, ki mu ga je kot enega od dveh možnih kandidatov predlagala stranka DeSUS. To je ob današnji predstavitvi kandidata povedal premier.

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru predlagal, da za ministra za okolje in prostor imenuje profesorja na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića, ki mu ga je kot enega od dveh možnih kandidatov predlagala stranka DeSUS. To je ob današnji predstavitvi kandidata povedal premier.

Po Pahorjevih besedah bo novi minister prevzel zahtevno in široko področje, polno problemov, ki na vrhu zahteva polnega človeka s širokim horizontom znanja in absolutno osredotočenega zgolj na delo ministrstva. Čeprav je resor v pogajanjih o sestavi vlade običajno podcenjen in razumljen kot drugorazreden, je takšna ugotovitev javnosti po premierovih besedah napačna.

Pahor se je ob tem dosedanjemu okoljskemu ministru Karlu Erjavcu, z odstopom katerega se bo danes seznanil DZ in bo do imenovanja novega ministra opravljal tekoče posle, zahvalil za njegov prispevek. Od novega ministra pa pričakuje, da bo vse svoje znanje, talente in bogate izkušnje absolutno podredil uspehu tega zelo pomembnega in zelo zahtevnega ministrstva.

Kot je dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec, se je stranka potrudila, da so po njegovem odstopu z ministrskega mesta čim hitreje izpeljali vse postopke, saj želijo, da vlada čim prej nadaljuje delo v polni kondiciji.

Žarnić, za katerega se je premier odločil med dvema kandidatoma, ki ju je predlagal DeSUS, je po njegovih besedah dober kandidat, ki bo deležen zaupanja v DZ. Računa, da bo Žarnić še v tem mesecu zavihal rokave in nadaljeval delo, ki ga je sam začel. "Ampak računam na lepši konec, kot sem ga doživel sam," je dodal Erjavec.

Vodstvu DeSUS se je Žarnić zahvalil za zaupanje, da ga je predlagalo kot enega od kandidatov.

Med projekti ministrstva za okolje in prostor, s katerimi se bo najprej seznanil, je Žarnić izpostavil umeščanje linijskih infrastrukturnih objektov v prostor, Triglavski narodni park, črpanje evropskih sredstev, kjotski sporazum, plinske terminale ter delo z lokalnimi skupnostmi in nevladnimi organizacijami. "Znotraj tega bom skušal svoje znanje izkoristiti," je dejal.

Žarnić, ki je 35 let delal kot raziskovalec in prevzem ministrskega položaja vidi kot vrh svoje kariere, meni, da je ministrstvo za okolje in prostor eno od ključnih ministrstev. Vsakdanje življenje se dotika dela tega ministrstva, je pojasnil. "Mislim, da je to hudo velik izziv, ki mu je lahko kos le multidisciplinaren krog strokovnjakov vseh poklicev, od tehnike, naravoslovja do prava in ekonomije," je dejal.

Žarnić je danes podal odstopno izjavo s položaja člana uprave Gradbenega inštituta ZRMK ter člana upravnega odbora ZRMK Holdinga. Želi pa ostati 20-odstotno na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, a ne kot pedagoški delavec temveč kot nosilec začetih raziskovalnih projektov. Pahor se s tem strinja.