ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor je dvorano v predsedniški palači poimenoval po Ivanu Omanu (FOTO)

Deli na:
Pahor je dvorano v predsedniški palači poimenoval po Ivanu Omanu (FOTO)

Pahor z Omanovo družino. - Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti eno od dvoran v predsedniški palači tudi uradno poimenoval po nedavno preminulemu buditelju in vidnemu osamosvojitelju Ivanu Omanu. Ob navzočnosti številnih Omanovih sorodnikov in političnih sopotnikov je izrazil prepričanje, da bo dvorana s svojim imenom služila kot navdih njenim obiskovalcem.

Kot je povedal Pahor, je poimenovanje dvorane po Omanu zanj pomembno, verjame pa da je pomembno tudi za vse prihodnje predsednike, Omanovo družino in zgodovinski spomin. Omana namreč vidi kot enega od velikanov slovenske zgodovine, katerih imena je pomembno ohranjati. "Slovenci smo majhen narod in smo velikokrat odvisni od tistih, ki vidijo dlje in so v svojih vizijah premočrtni". "Eden takih je bil tudi Ivan Oman," je dejal.

Dvorana je po njegovih besedah eden najpomembnejših prostorov v predsedniški palači. Gre namreč za uradno sprejemno pisarno, v kateri potekajo uradna srečanja z najvišjimi voditelji tujih držav, uradni pogovori z vodji poslanskih skupin, ko se oblikuje vlada ali ko se sprejemajo odločitve o predlogih za imenovanje na visoke državne položaje.

Foto: Daniel Novakovič/STA - Pahor z Omanovo družino.

Je sicer ena od štirih dvoran, ki jih je Pahor poimenoval po vidnih možeh slovenske zgodovine - do zdaj so namreč svoje dvorane že dobili Jože Pučnik, France Bučar in Janez Drnovšek. Pahor se je za to, da bo dvorane poimenoval po vidnih osebnostih odločil v svojem prvem mandatu, dosedanja poimenovanja pa so bila v javnosti "zelo dobro sprejeta". "Tudi tokrat ni bilo nobene zadrege. Dobili smo samo izraze hvaležnosti in pohvale. Prav nihče ni menil, da to ni primerno ali kaj drugega, kar samo kaže na to, da je podoba Ivana Omana v javnosti sprejeta brez slehernih senc. To je za slovenski kolektivni spomin velika odlika," je dejal.


V imenu sorodnikov se je Pahorju za njegovo gesto danes zahvalil Omanov sin Janez Oman. Dejal je, da so na poimenovanje dvorane po očetu ponosni, zagotovo pa je ponosen tudi oče "na svoj, zaenkrat nam še nerazumljiv način".

Dejal je še, da so živeli v družini, kjer so bila pravila jasna, prioritete pa jasno določene. "Imeli smo družino in imeli smo dom. Imeli smo komu in čemu pripadati, zato si danes upam trditi, da smo ponosni pripadniki slovenskega naroda in ponosni državljani Republike Slovenije," je dejal. Dodal je, da imajo zato tudi oni nalogo in odgovornost, da te vrednote posredujejo svojim otrokom.

Oman, ki je umrl sredi avgusta, je bil eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Od njega so se poslovili z vojaškimi častmi na škofjeloškem pokopališču, na zadnjo pot pa ga je pospremilo več sto ljudi, med njimi najvišji predstavniki države.